Cristian Franț: Acești judecători care nu se plictisesc...
Observăm de ceva vreme că e mare neliniște în rândul instanțelor din România, neliniște care nu e generată de vreo îngrijorare privind depășirea cu ”ani lumină” a termenului legal de motivare a sentințelor sau de durata excesivă a unor dosare care ajung să se ”descompună” prin instanțe, ci pentru bani.
Pare singurul lucru care mai poate să mobilizeze acest corp profesional, un corp care ar trebui să fie extrem de integru, motivat și dependent doar de adevăr și dreptate, necum de lucruri necurate precum acest ”ochi al dracului”...
Miercuri a fost ședința de bilanț a Tribunalului Caraș-Severin și nu mai puțin de trei membrii ai CSM au venit la Reșița. Sigur că n-au ratat presa, căreia doar i s-au plâns. Da, exact! Cum ați ghicit? De bani...
Despre anularea pensiilor speciale n-au vorbit decât provocați de presă, dar despre subfinanțarea instanțelor era să nu se mai oprească din vorbit! Gabriela Baltag, Evelina Oprina și Victor Alistar au insitat să lămurească presa și justițiabilii că e nevoie urgentă de investiții în Justiție și că Ministerul Justiței nu prea ține cu instanțele.
„Vă invit să vedeți, de exemplu, sedii de instanțe, de judecătorii în care s-au crăpat pereții la orizontală, poți să bagi mâna prin ei, sau instanță care are sală de judecată care dă la curtea unui vecin unde nu se poate deschide geamul pentru că vecinul respectiv crește acolo porci. Mergeți să vedeți pe pildă Judecătoria de la Pucioasa, în județul Dâmbovița, mergeți să vedeți Judecătorie nouă în județul Brașov, care a fost făcută de CNI fără studiu geologic pentru sol, iar acum parterul este inundat pentru că sunt infiltrații. Pentru că de la nivel de infrastructură până la scheme de personal, toată lumea se gândește ce facem cu banii” a declarat presei Victor Alistar.
Desigur, au vorbit și despre pensiile speciale, care nu au fost tăiate constituțional și despre controversata lege de pensionare la 20 de ani de activitate a magistraților. Au spus că și aici sunt analize clare că nu se vor pensiona prea mulți magistrați și că sistemul de Justiție nu ar fi dat peste cap de acele pensionări, spunând că sunt soluții.
Au încheiat dându-l exemplu pe judecătorul Mircea Tec care s-a pensionat după 47 de ani de activitate. Deși figura la Judecătoria Oravița, Mircea Tec a fost, în utlima perioadă a activității sale, președinte al Judecătoriei Moldova Nouă, o instanță unde nu se prea înghesuie judecătorii și care au permanent probleme de personal.
I-a contrazis chiar colegul lor, Petru Juca, indirect. Căci, întrebat fiind dacă au un alt președinte pentru Judecătoria Moldova Nouă, acesta a fost nevoit că vor fi obligați să delege un judecător de la Oraviața căci, la instanța de pe Clisura Dunării nu se întrevede altă soluție...