MENIU

Blocaj la CSM! Lia Savonea rămâne șef până la ”o dată ulterioră"

Lia Savonea, unul dintre cei mai controversați președinți al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), își încheie mandatul, iar CSM își va alege marți noua conducere pentru anul 2020. 

UPDATE:

16.00: S-a amânat votul pentru instalarea judecătoarei Nicoleta Țînț în fruntea Consiliului.

De două ori a votat CSM pentru validarea Nicoletei Ținț la șefia forului și de fiecare dată scorul a fost de 9-9.
Se reia votul a treia oară. 

Consiliul Superior al Magistraturii a declarat eşecul alegerii unui nou preşedinte al instituţiei, pentru anul 2020. În cadrul şedinţei de plen de azi a putut fi ales doar vicepreşedintele.

"Astăzi, 10 decembrie 2019, în cadrul şedinţei de Plen a Consiliului Superior al Magistraturii, a fost aleasă în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului doamna procuror Tatiana TOADER, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii. Şedinţa Plenului pentru alegerea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii urmează a avea loc la o dată ulterioră", se arată într-un comunicat al CSM.

15.00: Procurorul Tatiana Toader a fost aleasă, marţi, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

12.20: Plenul Consiliul Superior al Magistraturii nu a reuşit marţi, 10 decembrie, să aleagă conducerea CSM pe anul 2020. Astfel, propunerea de preşedinte, judecătoarea Nicoleta Țînț, a înregistrat un scor de 9-9, cu un vot nul. Votul urmează să se reia.

11.00: În Secția pentru procurori din cadrul CSM, procurorul Tatiana Toader de la Parchetul Capitalei și-a prezentat proiectul pentru funcția de vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

În secția de judecători din CSM au fost anunțate două candidaturi pentru funcția de șef al CSM potrivit Liei Savonea: judecătoarea Nicoleta-Margareta Tint și Mihai Bălan de la Judecătoria Timișoara.

Nicoleta-Margareta Tint a fost prima care și-a prezentat proiectul de candidatura la funcția de președinte CSM.

Știrea inițială

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ră că favorită ar fi judecătoarea Nicoleta Țînț, considerată o apropiată a Liei Savonea. La ședința de marți a CSM a fost invitat și președintele Klaus Iohannis, potrivit surselor citate.

Ședința plenului CSM este programată de la ora 11.00. Pe ordinea de zi a ședinței sunt două puncte: raportul de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2019 și alegerea noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii.

La ședința în care CSM își alege noua conducere, adică președintele și vicepreședintele, a fost invitat și șeful statului, Klaus Iohannis, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro.

Aceleași surse spun că favorită pentru funcția de președinte al CSM ar fi judecătoarea Nicoleta Țînț, considerată o apropiată a Liei Savonea, alături de judecătoarele Gabriela Baltag, Simona Marcu, Evelina Oprina și Mariana Ghena.

Nicoleta Margareta Țînț de la Curtea de Apel Brașov este membru al CSM din ianuarie 2017.

Membrii CSM sunt aleși pentru un mandat de şase ani, în timp ce preşedintele și vicepreşedintele, care fac parte din secţii diferite (judecători și procurori) sunt aleși pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit. Actualul vicepreședinte al CSM este procurorul Nicolae Solomon.

Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, dintre care 9 judecători şi 5 procurori, aleşi în adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor, 2 reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi 3 membri de drept, respectiv preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ministrul justiţiei şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei.

Controversatul mandat al Liei Savonea

Lia Savonea a avut unul dintre cele mai controversate mandate la conducerea CSM.

Fost șef al Curții de Apel București, Lia Savonea este soția avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet al lui Cătalin Voicu, condamnat definitiv în două dosare penale. În mandatul de un an la șefia CSM, Savonea a intrat în conflict cu o parte a membrilor Consiliului și cu fostul ministru al Justiției Ana Birchall.

Cel mai mare scandal a fost generat de încercările repetate ale acesteia de a o impune pe Adina Florea la conducerea controversatei secții de anchetare a magistraților. Mai exact, Lia Savonea a avut 7 tentative eșuate de numire a Adinei Florea în funcția de procuror-șef al Secției speciale.

De altfel, șapte membri ai CSM au cerut plenului, la jumătatea lunii octombrie, să o revoce din funcție pe Lia Savonea, pentru "modul defectuos" în care a condus instituția, "îndepărtând-o de la rolul său constituțional, cu consecinţe extrem de grave pe planul funcţionării şi credibilităţii".

 

Solicitarea de revocare a Liei Savonea a fost semnată de șapte membri ai Consiliului: judecător Mihai Andrei Bălan, procuror Cristian Mihai Ban, judecător Andrea Annamaria Chiș, procuror Florin Deac, judecător Mihai Bogdan Mateescu și procuror Nicolae Andrei Solomon, procuror Tatiana Toader. Este vorba despre cei care s-au opus numirii Adinei Florea și au boicotat plenul CSM.

 

Cei șapte membri ai CSM spuneau că restabilirea credibilităţii Consiliului, restaurarea neutralităţii acestuia și reaşezarea sa în parametri optimi ai unei funcţionări efective în scopul îndeplinirii rolului său fundamental de garant al independenţei justiţiei pot fi realizate doar începând cu revocarea Liei Savonea din această funcţie, având în vedere modul defectuos de exercitare a atribuţiilor manageriale, prin "depăşirea nepermisă a competenţelor legale şi inabilitatea de a crea un climat favorabil comunicării".

Cei șapte judecători și procurori din CSM arătau că, prin modul defectuos în care și-a exercitat atribuțiile, Savonea a îndepărtat Consiliul de la rolul său constituțional, făcând imposibilă colaborarea, cu consecinţe extrem de grave pe planul funcţionării şi credibilităţii acestuia atât pe plan intern, faţă de magistraţii români şi de întreaga societate, cât şi pe plan extern, în raporturile cu organismele internaţionale.

Mai multe articole despre:
CSM alegeri