MENIU

Cine este Nicușor Ochiana, bărbatul care a provocat incendiul de la Parlament. Rudele fac mărturisiri tulburătoare despre piroman: de ce a pus focul?

Cine este Nicușor Ochiana, bărbatul care a provocat incendiul de la Parlament

Individul care a dat foc cu benzină unui magazin de suveniruri din Parlamentul României și apoi a fugit a fost prins de polițiști la 10 ore de la comiterea faptei, într-un hotel din Sectorul 3. În această dimineață, a și fost reținut pentru 24 de ore. Bărbatul este din Vaslui, se numește Nicușor Ochiana, are 56 de ani și muncește de 20 de ani în construcții. Din cauza lui, nu mai puțin de 300 de persoane au fost evacuate din Palatul Parlamentului. Cu toate acestea, piromanul spune că nu ar fi intenționat să rănească pe nimeni și doar ar fi vrut să atragă atenția. Pentru fapta sa, riscă între 2 și 7 ani de închisoare. 

Zece ore. Atât a durat ca polițiștii să dea de urmele lui Nicușor Ochiana. Sursele spun că pentru a se face nevăzut, individul s-a cazat la mai multe hoteluri din capitală. Într-un final, a fost găsit într-o unitate de cazare din Sectorul 3. 

Incendiu în Parlamentul României: un bărbat a aruncat cu benzină înăuntru și a dat foc! Piromanul a reușit să fugă - FOTO

Polițiștii l-au încătușat și l-au dus mai întâi la criminalistică pentru a-i fi prelevate amprentele. După aceea, anchetatorii au refăcut împreună cu piromanul firul evenimentelor, iar apoi oamenii legii l-au dus la secție pentru audieri.

Potrivit primelor informații, Nicușor Ochiana muncește de zeci de ani în Italia.

După ce a aflat că are amantă, soția lui s-a despărțit de el și copiii săi au rupt legătura cu tatăl lor. Ipoteza oamenilor legii este că incendiul de la Parlament a fost doar o modalitate prin care piromanul voia să atragă atenția familiei, mai ales că fetele lui spun că ar putea fi depresiv. Suspiciunile sunt întărite de declarațiile martorilor, care l-au auzit pe Ochiana cum îi ruga pe oameni să se dea la o parte atunci când a stropit cu benzină.

Bărbatul are antecedente. În Italia, a fost prins beat la volan și s-a ales cu un dosar penal. Sursele spun că piromanul trebuia să se întoarcă în străinătate alături de concubină.

Alarma s-a dat în Parlament în jurul orei 14.00. Flăcările au izbucnit la parterul Casei Poporului, în zona de acces a vizitatorilor. Bărbatul a intrat într-un magazin de suveniruri, a turnat benzină și a dat foc. După ce a creat panică în rândul oamenilor, s-a făcut nevăzut. Aproape 300 de persoane au fost evacuate din cauza focului. Nicușor Ochiana a incendiat o zonă în care accesul era liber.

Incendiul produs de bărbat a avut loc cu doar o zi înainte de summit-ul B9, în cadrul căruia se reunesc miniștrii apărării din țările care fac parte din flancul estic al NATO. De aceea, tot mai multe voci se întreabă cum de s-a putut întâmpla așa ceva într-un loc atât de bine păzit precum Palatul Parlamentului.