MENIU

ANAF a pus tunurile pe firmele austriece. Ce datorii au acestea față de bugetul de stat

ANAF Antifrauda

O treime dintre firmele austriece din România au datorii uriașe la statul român. Potrivit ANAF, sunt aproape 900 de companii nu au plătit dările către instituția fiscală. Peste 500 dintre acestea sunt în procedură de executare silită. Totul, în contextul în care, după ce guvernul de la Viena nu ne-a primit în Spaiul Schengen, românii au anunțat că vor boicota firmele care au capital austriac. 

„La data de 30 noiembrie a anului 2022, un număr de 2.915 contribuabili cu capital majoritar austriac figurează în baza de date a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), din care un număr de 2.021 de contribuabili nu înregistrau obligaţii fiscale restante. Un număr de 894 înregistrau obligaţii fiscale neachitate la bugetul general consolidat, în sumă de 391,8 milioane lei”, potrivit datelor furnizate de către Ministerul Finanţelor, citate de Realitatea Plus.

Anunțul vine în contextul în care ANAF a amunțat public că va declanșa controale, după ce OMV Petrom a anunțat că nu se încadrează în plafonul stabilit de Ministerul Finanțelor pentru a plăti taxa de solidaritate în România, dar va achita în Austria o astfel de taxă, în valoare de peste 150 de milioane de euro. 

 

„Eu pot să vă spun doar că ANAF-ul va controla la sânge toate societățile care se încadrează în prevederile Ordonanței 186. Vom verifica în prima fază dacă în cifra de afaceri se respectă acele venituri din codurile CAEN care sunt prevăzute în Ordonanță, adică să fie 75% din cifra de afaceri pe acele coduri CAEN. După aceea vom verifica dacă calculul și cuantumul contribuției la solidaritate este corect încadrat și achitat" a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş.

"În cazul societății OMV, ei au depus la 1 ianuarie 2022 acea Declarație 406, iar noi știm în timp real contabilitatea și toate cifrele pe care le are”, a declarat şeful ANAF.

 

Mai multe articole despre:
Austria Schengen anaf taxa de solidaritate