MENIU

Ziua "Z" pentru Grecia (2). Atena, pusă la Zid după summit-ul UE?

Următoarele 24 de ore vor fi decisive pentru soarta Greciei! Liderii europeni, reuniţi, la Bruxelles, în cadrul unui summit extraordinar dedicat problemei datoriilor Atenei, va trebui să hotărască dacă Grecia merită să mai rămână în "proiectul" numit Uniunea Europeană sau dacă proiectul îşi permite să meargă mai departe fără "radicalii" de la Atena.

Bineînţeles, întrebarea de mai sus este mai mult retorică! Dovadă stă faptul că Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană, mai bine spus creditorii Greciei, au primit, la scurt timp după reuniunea de urgenţă de duminică a Cabinetului condus de Alexis Tsipras noile propuneri ale Atenei pentru a evita incapacitatea de plată. Aceste "concesii" rezonabile, sperăm, au ajuns la Bruxelles cu doar câteva ore înainte de summit-ul crucial pentru greci, dar au fost etichetate drept "promiţătoare" de către un oficial european.

Ziua Z pentru Grecia. Guvernul Tsipras vine cu o ultimă ofertă înaintea summit-ului de urgență

Pe de altă parte, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și premierul grec, Alexis Tsipras, s-au întâlnit, luni dimineață, la Bruxelles, înaintea summit-ului. Cei doi lideri au avut mai multe convorbiri telefonice în timpul weekend-ului cu privire la actuala criză a datoriei grecești.

Tsipras va participa şi la o reuniune convocată de președintele Consiliului European, Donald Tusk, cu președintele CE, Jean-Claude Juncker, directoarea generală a Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, și liderul Eurogrupului (miniștrii de finanțe din zona euro), Jeroen Dijsselbloem.

Duminică, ministrul de stat în guvernul elen Nikos Pappas, unul dintre negociatorii Atenei în relația cu creditorii internaționali, a estimat că o continuare a asistenței financiare din partea Fondului Monetar Internațional pentru Grecia nu este de dorit.

Pappas are "poporul" de partea lui. Duminică seară, peste 7.000 de persoane, potrivit poliției de la Atena, s-au adunat în centrul capitalei pentru a protesta față de politica de austeritate. Manifestanții au primit vizita unor personalități din cadrul partidului la putere - Syriza, printre care președinta parlamentului, Zoe Konstantopoulou sau ministrul energiei, Panagiotis Lafazanis, într-o piață împodobită cu mai multe bannere pe care se putea citi: "Dacă nu-i oprim (pe creditori), ei nu se vor opri", "Nu monedei euro" sau "Nu puteți șantaja poporul, țara nu e de vânzare".

Doleanţele grecilor sunt privite cu simpatie şi în "inima" Uniunii Europene, la Bruxelles, unde aproximativ 3.500 de persoane au defilat duminică, şi la Amsterdam, unde alte 350 au participat la manifestaţii în semn de solidaritate cu poporul grec, supus unei politici de austeritate extrem de păguboase. Sâmbătă, mai multe mii de persoane au manifestat în Germania, Italia și Franța împotriva politicii de austeritate în Grecia, dar și în semn de solidaritate cu imigranții în Europa.

Timpul zboară iar Atena stă sub sabia lui Damocles... Totuşi, termenul limită pentru ca Grecia să-şi plătească tranşa scadentă din împrumutul de la FMI este 30 iunie. Atunci, de ce ar fi tocmai luni Ziua "Z"? Răspunsul este simplu: criza de timp! Simplul fapt de a cădea de acord asupra unui împrumut şi de a aranja transferul banilor este o "afacere complicată", care nu poate fi finalizată cu doar câteva ore înainte de expirarea termenului limită.

În teorie, însă, dacă nu se ajunge, luni, la o înţelegere mulţumitoare pentru toţi, "actorii" de la masa negocierilor mai au la dispoziţie o săptămână pentru a se pune de acord.

În teorie!