MENIU

Zelenski primește o veste ȘOC de la NATO - Soltenberg îi oferă lui PUTIN avantajul de care avea nevoie în războiul din Ucraina

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei Foto: Profi Media

Veste șoc pentru președintele Zelenski de la cine se aștepta mai puțin în timp ce pune la puct contraofensiva împotriva rușilor. Anunțul făcut de șeful NATO pare că îi dă lui Putin un răgaz de care avea nevoie.

Șeful NATO - Jens Stoletnberg a afirmat luni că în acest moment „nu are rost să se discute despre modul în care Ucraina se poate alătura NATO dacă nu va învinge mai întâi în război” și că „cel mai important, acum, este să continuăm suportul militar pentru Ucraina”

Precizarea lui Stoltenberg vine la puțin timp după ce Zelenski declarase că Ucraina ar trebui să devină a 33-a țară membră NATO după Finlanda și Suedia. Președintele Ucrainei a făcut luni un nou apel către NATO să ia o „decizie politică pozitivă” la summitul din 11-12 iulie de la Vilnius privind candidatura Kievului pentru aderarea la Alianță. Dar că țara sa nu poate deveni membră NATO în timp ce continuă războiul, astfel că este nevoie să primească garanții de securitate din partea NATO.

„Aliații NATO, atunci când se vor întâlni în iulie, șefii de stat și de guvern, vor trimite un mesaj foarte clar de susținere a Ucrainei, iar acest lucru se va manifesta în diferite moduri.

Când vine vorba de aderare, mă aștept ca aliații NATO să spună că Ucraina va deveni membră a alianței. Acest lucru a fost declarat de mai multe ori. Ucraina are dreptul să-și aleagă propria cale. Nu Moscova trebuie să decidă ce poate face Ucraina, ci Ucraina. Iar aliații NATO trebuie să decidă cu privire la aderare... și, desigur, ușa NATO rămâne deschisă.

De asemenea, mă aștept să cădem de acord asupra unui program multianual pentru Ucraina, în care vom stabili modul în care vom ajuta Ucraina să facă tranziția de la doctrin, echipamentele din epoca sovietică la cele de tip NATO și să devină pe deplin interoperabilă cu Alianța. Lucru care, desigur, va ajuta Ucraina să avanseze pe calea aderării la NATO.

Am convingerea că toți aliații vor afirma că cel mai urgent acum este să se asigure că Ucraina va învinge. Și că președintele Putin nu va câștiga acest război.

Pentru că, doar dacă Ucraina va triumfa ca națiune suverană independentă în Europa, are sens să se discute când și cum poate deveni membră a Alianței”, a declarat Stoltenberg, citat de The Guardian.

Jens Stoltenberg a făcut aceste declarații în discuția pe care a avut-o cu predecesorul său la conducerea Alianței - danezul Anders Fogh Rasmussen, la Summitul democrației desfășurat la Copenhaga.