MENIU

Zelenski nu lasă loc de compromisuri: „Putem rămâne fără bani. Fără combustibil. Fără apă caldă. Fără electricitate. Dar nu fără libertate”

Volodimir Zelenski/ Foto: president.gov.ua

Ucrainenii au plătit și continuă să plătească un „preț foarte mare” pentru libertate, a declarat președintele Volodimir Zelenski, într-un discurs susținut cu ocazia Zilei Demnității și Libertății, relatează BBC.

Luni se împlinesc nouă ani de la izbucnirea protestelor împotriva deciziei președintelui ucrainean de la acea vreme, Viktor Ianukovici, de a alege legături mai strânse cu Rusia, în loc să semneze un acord de asociere politică și de liber schimb cu Uniunea Europeană, relatează G4Media.ro.

Lăudând militarii, medicii, voluntarii și civilii care au ajutat la efortul de război, Zelenski a declarat: „Toată lumea a văzut ce oameni suntem! Gata să renunțe la tot”.

„Gata să reziste până la sfârșit. Care nu ne-am pierdut demnitatea. Curajoși. Încrezători în noi înșine. Pentru a nu ne pierde libertatea. Pentru a nu ne pierde independența. Să nu pierdem Ucraina.

Putem rămâne fără bani. Fără combustibil. Fără apă caldă. Fără electricitate. Dar nu fără libertate”, a mai spus liderul de la Kiev. 

Declarațiile sale vin în contextul în care Ucraina a intrat, astăzi, în cea de 271-a zi de război. De departe, cele mai aprige lupte se dau în Donețk, în timp ce trupele ucrainene continuă să lupte în Lugansk, unde înaintează încet. 

În weekend-ul care tocmai s-a încheiat s-au înregistrat nu mai puțin de 12 bombardamente în zona centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, fapt ce readuce în atenția ideea că riscul unui accident nclear există în continuare. 

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a avertizat că cine a tras cu artileria asupra centralei nucleare ucrainene Zaprojie "se joacă cu focul", în timp ce echipa sa se pregătește să o inspecteze zona pentru a vedea dacă a fost afectată de atacurile din weekend.