MENIU

Zelenski face un nou apel imperativ către Occident înainte de noua invazie a Rusiei: „Lumea nu trebuie să ezite astăzi și niciodată!”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, la Davos Foto: Profi Media

Război Ucraina. Volodimir Zelenski cere SUA și Europei ca livrările tancurilor occidentale să vină înaintea noii invazii pregătite de Rusia. Apelul a fost făcut la Forumul de la Davos.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat miercuri miliardarilor, oamenilor de afaceri şi politicienilor care participă la Forumul Economic Mondial de la Davos şi i-a atenționat că livrările occidentale de tancuri şi unităţi de apărare antiaeriană ar trebui să ajungă în Ucraina mai repede, înainte ca Rusia să-şi desfăşoare propriile atacuri.

Zelenski s-a adresat acestora prin videoconferință, ca de obicei, cum a făcut-o de la începutul războiului, la evenimentele internaționale.

„Rusiei i-a luat mai puțin de o secundă să înceapă un război. Pentru a introduce primele sancțiuni - a durat zile întregi. Timpul pe care lumea liberă îl petrece gândind, statul terorist îl petrece cu uciderea. Lumea a ezitat în 2014 când Rusia a ocupat Crimeea fără ezitare. Lumea a ezitat în 2022, când Rusia a început fără ezitare un război pe scară largă. Lumea nu trebuie să ezite astăzi și niciodată”, a declarat Zelenski, la Davos.
"Aprovizionarea Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană trebuie să se facă înainte de următoarele atacuri cu rachete ale Rusiei. Livrările de tancuri occidentale trebuie să vină înainte de o nouă invazie a tancurilor ruseşti.

Zilnic, există lupte în est. Rezistăm cu fermitate, cu hotărâre”, a mai spus Zelenski.

Apelul său vine și înainte de întâlnirea de la Ramstein de vineri, 20 ianuarie, a aliaților NATO și înainte de răspunsul clar al Germaniei de a permite ca tancurile sale de luptă Leopard să fie furnizate Kievului.

Zelenski a vorbit și despre cât de importană este aderarea la NATO a Ucrainei.

„Garanţiile de securitate se numără printre priorităţile de top pentru noi. Înţelegem că, în acest moment, nu suntem încă acolo, din păcate, Rusia înţelege bine acest lucru şi face tot posibilul să ne îngreuneze aderarea. Dar suntem pe drumul spre NATO, pentru că NATO este cea mai bună garanţie de securitate pentru noi, pentru ţara noastră, pentru copiii noştri", a afirmat Zelenski.

Apelul său pentru livrarea cât mai grabnică de armament greu pentru a face față bombardamentelor Rusiei vine la o zi de la anunțul surpinzător al fostului consilier american pentru securitate Henry Kissinger. Cunoscutul fost diplomat american a vorbit de aderarea Ucrainei la NATO ca despre o necesitate în acest moment, deși poziția sa era total opusă anul trecut.

„Războiul nu arată bine, nu a fost bine de la început, iar iarna încetineşte avansul în regiunile ştiute, e uşor de înţeles. Toată lumea oboseşte - natura, oamenii şi, mulţumită lui Dumnezeu, şi inamicul.

Le sunt recunoscător tuturor luptătorilor noştri, celor în viaţă şi celor pe care i-am pierdut, pentru curajul lor", a spus el. "Este foarte greu, dar suntem puternici şi în interiorul naţiunii .Suntem uniţi, suntem organizaţi, pentru că suntem motivaţi. Nu noi am fost cei care am început războiul, dar noi vom fi cei care va trebui să îl terminăm", a avertizat din nou Zelenski.

"Prioritatea noastră de astăzi, sarcina noastră politică de astăzi, este să vedem că diferiţi lideri şi figuri politice, cei care sunt încă foarte relevanţi sau au fost relevanţi până de curând, recunosc marea greşeală pe care a comis-o Putin, recunosc că este vorba de o agresiune a Rusiei.

Tirania depăşeşte democraţia. Rusia a avut nevoie de mai puţin de o secundă pentru a începe războiul. ... Timpul pe care lumea liberă îl foloseşte pentru a se gândi este folosit de statul terorist pentru a ucide. Ucraina şi aliaţii săi îi opun rezistenţă de aproape un an, această perioadă a dovedit că toate acţiunile noastre prompte au adus rezultate pozitive", a mai spus Zelenski.