MENIU

Zelenski, discurs istoric la Bruxelles: Victoria e obligatorie în războiul total al Rusiei. Fiecare dintre noi contează. Mulțumesc!

Volodimir Zelenski Foto :Profi Media

Discurs istoric al președintelui ucrainean - Volodimir Zelenski la Bruxelles, în fața Parlamentului European. Acesta a mulțumit pentru ajutorul primit în războiul început de Vladimir Putin în urmă cu un an în Ucraina.

Volodimir Zelenski și-a încheiat joi, la Bruxelles, turul de forță început înainte cu o zi pentru a reînnoi apelul pentru ajutor în fața mari iofensive pregătite de Federația Rusă. După Londra, Paris, președintele Ucrainei a ajuns în capitala Belgiei pentru a ține un discurs parlamentarilor europeni.

Cel mai important moment însă al vizitei sale la Bruxelles este șansa primită de a-și susține cauza direct în fața celor 27 de lideri ai statelor membre UE, aflați la Consiliul European pentru două zile.

În plus, Zelenski este primul șef de stat care vorbește de la tribuna PE în timp ce țara sa se află în război.

„Ne apărăm pe câmpul de luptă, noi, ucrainenii, împreună cu voi. Ucraina, împreună cu Europa, se apără împotriva celei mai mari forțe antieuropene din lumea modernă", a declarat Zelenski în discursul în care a mulțumit Parlamentului European pentru ajutorul pe care țara sa îl primește din partea UE pentru a se apăra împotriva invaziei rusești.

„Mulțumesc", le-a spus Zelenski europarlamentarilor, care l-au ovaționat îndelung înainte ca acesta să ia cuvântul de la tribună. Mulți dintre parlamentarii europeni au purtat și panglici în culorile albastru și galben ale steagului ucrainean.

„Stimați lideri europeni, dragi europeni, mă adresez tuturor oamenilor de pe acest continent, sutelor de milioane de europeni dar și liderilor europeni. Mă aflu aici pentru a apăra drumul spre casă al poporului meu. Ucrainenii, dincolo de orice statut social și istorie, toți ne dorim această cale europeană comună. Agresorii vor să distrugă și modul de viață din UE. Modul de viață european și ucrainean. Cineva încearcă să le înlăture printr-un război total. Nu trebuie să permitem acest lucru.

Războiul total pe care Rusia l-a declanșat împotriva noastră nu e doar un război pentru teritorii. Vorbim de un dictator cu resurse enorme și cu armament pe care-l cumpără de la alte state cu regimuri dictatoriale, în special Iran. În mod cinic, Kremlinul a încercat să distrugă valorile europene.

În Rusia nimeni nu are nicio valoare în afară de cei de la Kremlin și de cei cărora le pasă doar de portofelele lor. Rușii de rând sunt doar niște trupuri care trebuie să moară pe câmpul de luptă pentru ca ei să ajungă la o supremație a violenței. Regimul rus nu urăște doar orice idee de justiție socială și diversitate, ei investesc în xenofobie și încearcă să o normalizeze peste tot în Europa. Încearcă să se întoarcă la realitatea inumană din anii 30-40. Dar răspunsul Europei este NU. Noi apărăm acesta valori pe câmpul de luptă.

Vă mulțumesc că apărăm aceste valori împreună. Asta este important, nu doar pentru țările europene. Noi întotdeauna trebuie să luptăm împotriva lipsei de respect. Numai o victorie a noastră poate garanta apărarea și păstrarea valorilor europene. Victoria este obligatorie”, a transmis Zelenski.

În final a avut un mesaj către europeni: „Destinul Europei n-a depins niciodată de politicieni. Fiecare dintre noi contează, fiecare e puternic și capabil să aibă o influență și să contribuie la victoria noastră comună. Îmi amintesc prima zi a invaziei când rușii sperau să ne înfrângă pe noi și Europa. Când agresiunea a început să se împiedice în fața hotărârii noastre. În a șasea zi de război, UE a aprobat statutul Ucrainei de candidat la UE. Acel moment ne-a determinat să rămânem pe pozițiile noastre să luptăm”..

Înainte de a ajunge în plenul Parlamentului European, la sosirea la Bruxelles a fost întâmpinat de Roberta Metsoli, șefa europarlamentarilor.