Xi Jinping, liderul Chinei, devine președinte pe viață și lansează un avertisment dur
Președintele Chinei Xi Jinping, care a primit acum posibilitatea de a rămâne lider pe viață, a lansat un avertisment la adresa celor care urmăresc ”separarea” țării.
Cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong și până acum, președintele Xi Jinping, și-a sporit puterea și a rămas în centrul atenției și la reuniunea anuală a Adunării Naţionale Populare. "Numai socialismul poate salva China", a declarat marţi marţi preşedintele chinez, Xi Jinping, la câteva zile după realegerea sa în unanimitate de către parlament, care i-a oferit, de asemenea, posibilitatea de a rămâne în fruntea statului cât timp doreşte, notează AFP. "Acţiunile şi manevrele vizând separarea ţării sunt sortite eşecului", a subliniat el, în contextul în care Statele Unite au adoptat recent o lege autorizând vizite reciproce la nivel înalt între Taiwan şi SUA, notează Agerpres.
Într-un discurs solemn la închiderea sesiunii plenare anuale a Adunării Naţionale Populare, Xi Jinping, omul forte de la Beijing, considerat ca fiind cel mai puternic lider chinez din ultimul sfert de secol, a reafirmat rolul conducător al Partidului Comunist Chinez.
"Istoria a dovedit şi va dovedi în continuare că numai socialismul poate salva China", a afirmat Xi Jinping, în contextul în care, în 2019, Republica Populară va sărbători 70 de ani de la proclamarea sa.
"Numai dezvoltând socialismul cu caracteristici chineze vom putea împlini marea renaştere a naţiunii chineze", a subliniat el în acest discurs cu accente patriotice.
În direcţia ţărilor străine, Xi Jinping a dat asigurări că elanul fenomenal al ţării sale de aproape patru decenii nu reprezintă "o ameninţare" pentru nimeni.
"China nu va sacrifica niciodată interesele altor ţări pentru a-şi asigura propria dezvoltare", a mai afirmat liderul celei de-a doua economii mondiale, expusă ameninţărilor protecţioniste ale preşedintelui american, Donald Trump.
"Numai cei care au obiceiul de a ameninţa pe alţii îi consideră pe ceilalţi o ameninţare", a declarat el într-o aluzie voalată la ţările occidentale şi mai ales la Statele Unite. "Nimeni nu ar trebui să înţeleagă greşit sau să deformeze aspiraţiile sincere şi acţiunile poporului chinez de a contribui la pacea şi dezvoltarea omenirii", a ţinut să adauge şeful statului.
Cu toate acestea, Xi Jinping a avertizat din nou Taiwanul, insulă revendicată de Beijing din 1949, reiterând că ţara sa nu va accepta "niciodată" separarea niciunei bucăţi din teritoriul său.
"Acţiunile şi manevrele vizând separarea ţării sunt sortite eşecului", a subliniat el, în contextul în care Statele Unite au adoptat recent o lege autorizând vizite reciproce la nivel înalt între Taiwan şi SUA.
Această lege este o lovitură pentru Beijing care se consideră ca singurul reprezentant legitim al Taiwanului şi nu permite contacte între guvernul de la Taipei şi ţări străine.