Vladimir Socor: Republica Moldova nu este capabilă să gestioneze absorbţia Transnistriei
Vladimir Socor, invitat în emisiunea Jocuri de Putere, a făcut o analiză despre jocurile Rusiei pentru a-şi menţine influenţa în Europa Răsăriteană. Analistul a surprins şi un scenariu în care R. Moldova şi Ucraina pot să reziste împotriva Rusiei, iar România ar putea avea o influenţă în acest caz.
Analistul a precizat că Rusia are acelaşi obiectiv pentru Ucraina şi R. Moldova, adică "statul special", care are ca scop să introducă influenţa Rusiei în sistemele politice şi instituţionale din cele două ţări, creeînd enclave cu statut special, care să fie controlate în continuare de ruşi.
"Din nefericire, în ambele procese de negocieri participanţii occidentali susţin ideea statului special, împotriva voinţei Ucrainei şi împotriva voinţei R. Moldova. În cazul în care Ucraina ar ceda şi ar consimţi la un statut special şi la legalizarea autotităţii de ocupaţie în Doneţk şi Luhansk, dacă Ucraina cedează în această privinţă, va fi mult mai greu pentru Moldova să reziste pentru o rezolvare asemănătoare în Transnistria. Şi invers, dacă Moldova cedează prima se va crea un procedent care va fi folosit împotriva Ucrainei în Doneţk şi Luhansk. Iată de ce este absolut necesar ca Guvernele din Chişinău şi Kiev să-şi coordoneze politica în această privinţă. Niciuna din aceste părţi să nu admită ca cedarea unei părţi să devină o armă împotriva celeilalte părţi. Aici are şi România un rol de jucat. România are un parteneriat strategic cu SUA. Guvernul român şi opinia publică din România sunt probabil cele mai pro-americane din această zonă. Parteneriatul strategic româno-american funcţionează spre mulţumirea intereselor ambelor părţi. Un gest cât se poate de firesc din partea Guvernului român să întrebe guvernul american din ce considerente, diplomaţi americani laolaltă cu cei ruşi încearcă să impună R. Moldova nişte paşi în direcţia statului special. Este o situaţie nefirească a Moldovei, Ucranei si îndrăznesc să spun şi a României atunci când diplomati americani, laolaltă cu cei ruşi presează Chişinăul sau Kievul să consimtă la un statut special", a spus Socor.
Republica Moldova nu este capabilă să gestioneze absorbţia Transnistriei
Analistul Socor a precizat că Transnistria nu este complet pierdută, dar ar fi foarte periculos şi chiar fatal pentru Moldova să se încerce o rezolvare a problemei. "R. Moldova este un stat complet dezorganizat intern. Este un stat cu profunde disfuncţionalităţi. Moldova nu este capabilă să gestioneze o eventuală absorbţie a Transnistriei în etapa actuală. Statul de fapt este prăbuşit în Moldova", a spus Socor.