MENIU

Avioanele Rusiei, primul raid în Siria. Ambasada SUA: Putin și Obama s-au înțeles

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a trimis avioane militare care au efectuat primele raiduri aeriene în Siria, după ce astăzi dimineață a cerut aprobarea Parlamentului în acest sens.

Rusia a efectuat, miercuri, primele raiduri aeriene în Siria, vizând poziții teroriste, după ce Consiliul Federal din Parlamentul Rusiei a aprobat instant cererea lui Vladimir Putin de a trimite trupe militare peste hotare, a anunțat, citând surse din cadrul Ministerului rus al Apărării.

Informaţiile au fost confirmate oficial ulterior de Ministerul Apărării de la Moscova. 

În prealabil, Rusia ceruse Statelor unite să-și retragă imediat avioanele americane de război spațiul aerian sirian, potrivit declarației unui ofical american de rang înalt, citat de Fox News.

Sursa citată informează că oficialii ruși au transmis un demers oficial în care au cerut ca aeronavele americane să părăsească Siria, întrucât avianele de război ruse survolează teritoriul aerian.

Cu toate acestea, potrivit unor surse militare americane, SUA nu au dat curs cererii formulate de ruși.

Înțelegere la nivel înalt

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Barack Obama au căzut de acord, în cadrul întâlnirii lor de luni de la New York, că au un interes comun în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, a declarat Ambasada SUA la Moscova, potrivit RIA Novosti.

Declarația misiunii diplomatice americane survine ca reacție la decizia de miercuri a Senatului rus de a autoriza utilizarea unui contingent militar rus în operațiunile aeriene din Siria, în urma unei solicitări în acest sens a liderului de la Kremlin.

''Repet că, atunci când președintele Obama s-a întâlnit cu președintele Putin, ei au convenit că SUA și Rusia au un interes comun în lupta împotriva Statului Islamic în Siria. Ei au căzut de acord că este necesar un canal de comunicare între militarii noștri pentru a evita neînțelegerile dintre unitățile coaliției (în frunte cu SUA) și Rusia'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei americane, William Stevens, citat de agenția de presă rusă menționată.

El a ținut totodată să amintească poziția Washingtonului în privința președintelui sirian, Bashar al-Assad, subliniind că acesta ''nu poate fi un partener în lupta împotriva terorismului și extremismului în Siria''.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kremlin-ul nu a oferit informații despre ce țară este vorba, însă Rusia își construiește prezența militară în Siria. Cererea lui Vladimir Putin a fost instant aprobată de camera superioară a Parlamentului rus, respectiv Consiliul Federației.

Potrivit declarațiilor făcute de Valentina Matvienkom președintele Consiliului Federației, dezbaterile au avut loc cu ușile închise.

Totodată, șeful administrației prezidențiale, Serghei Ivanov, a anunțat că senatorii au votat propunerea lui Vladimir Putin în unanimitate.

Ultima oară când Putin a cerut aprobare pentru a utiliza trupe militare peste hotare a fost în 2014, când Rusia și-a anexat Crimea, după ce Parlamentul a aprobat cererea președintelui.

Potrivit unui anunț de marți făcut de Pentagon, militarii americani și ruși vor discuta în viitorul apropiat despre activitățile lor împotriva grupării teroriste Statul Islamic (SI) în Siria. Anunțul a venit după ce secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a cerut să se "deschidă linii de comunicații cu Rusia în vederea evitării unor incidente sau accidente armate".