MENIU

Vladimir Putin s-a vaccinat cu doza 3. Președintele Rusiei vrea să testeze și un vaccin nazal anti-Covid

Vladimir Putin

Vladimir Putin a anunțat, duminică seară, că a primit o a treia doză de vaccin anti-Covid, deoarece Rusia se confruntă cu un val epidemic grav pe fundalul unei vaccinări lente.

Președintele rus a anunțat acest lucru în cadrul unei întâlniri cu directorul adjunct pentru cercetare al Centrul Gamaleya, Denis Logunov.

Vladimir Putin a fost vaccinat cu primele două doze cu Sputnik V, în martie și aprilie, iar de data aceasta a primit o doză de Sputnik Light, un vaccin cu o singură doză, potrivit presei locale.

Liderul rus și-a exprimat dorința de a participa la testele formei nazale a vaccinului împotriva coronavirusului Sputnik-V. 

Denis Logunov a precizat că Centrul Gamaleya plănuiește să introducă forma nazală a vaccinului împotriva coronavirusului Sputnik-V în viitorul apropiat. Potrivit acestuia, vaccinul nazal va suplimenta forma intramusculară a serului, creând o „barieră” în nazofaringe.

De la începutul toamnei, Rusia a continuat să-și bată recordurile de infecții și decese zilnice din cauza Covid-19. Un focar facilitat de rata scăzută de vaccinare a populației, pe un fond de neîncredere în autorități.

Chiar dacă țara are mai multe vaccinuri produse proprii, doar 36,7% din populația rusă este complet imunizată, potrivit site-ului de specialitate Gogov.

Spunând că se opune imunizării obligatorii, Vladimir Putin a susținut totuși acest tip de măsură în anumite regiuni și pentru anumite categorii de cetățeni. În iunie, orașul Moscova a decretat vaccinarea obligatorie în sectorul serviciilor.

În total, Rusia a înregistrat oficial 9.331.158 de cazuri de coronavirus și 264.095 de decese până în prezent, fiind cea mai afectată țară din Europa.