MENIU

Vlad Filat: Partidele proeuropene trebuie să inițieze un dialog cu Partidul Comuniștilor

Liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, Vlad Filat, consideră că formațiunile proeuropene, care au șansa să formeze o coaliție de guvernare, trebuie să inițieze un dialog cu Partidul Comuniștilor, având în vedere contextul actual din Republica Moldova, informează Agerpres.

"Acest dialog e necesar pentru a realiza consolidarea societății, asigurarea unității ei", a susținut Vlad Filat, joi, într-un interviu acordat agenției Unimedia.

Filat a ținut să precizeze că acest dialog cu PCRM trebuie purtat nu de un singur partid, ci de toate cele trei formațiuni proeuropene care au câștigat alegerile de la 30 noiembrie.

Pe de altă parte, unul dintre ideologii comuniștilor, Oleg Reidman, afirma, săptămâna trecută, că partidul din care face parte și care s-a clasat pe locul al treilea la scrutinul din 30 noiembrie, urmând să dispună de 21 de mandate parlamentare, este gata să poarte discuții cu formațiunile proeuropene privind o posibilă participare la guvernare.

În schimb, Partidul Liberal, prin vicepreședintele său Dorin Chirtoacă, a respins ideea unei alianțe de guvernare a partidelor proeuropene, cu formațiunea comuniștilor, considerând că o asemenea variantă ar compromite parcursul european al Republicii Moldova. Tot Dorin Chirtoacă anunța, marți, că negocierile privind formarea unei coaliții de guvernare, începute în urmă cu peste două săptămâni, au intrat în impas.

Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal și Partidul Democrat urmează să dețină împreună 55 de mandate, în noul legislativ cu 101 locuri, un număr suficient pentru formarea unei majorități parlamentare, în vederea votării unui guvern, dar insuficient pentru a vota președintele sau pentru a modifica sau schimba Constituția.

 

Mai multe pe Agerpres.