MENIU

Viktor Ianukovici avea un plan şocant de reprimare a protestelor, dezvăluie un deputat

<p><strong>UCRAINA</strong>. Lupte s&acirc;ngeroase au avut loc la Kiev</p>

Un deputat al Radei Supreme, din partidul Iuliei Timoşenko, spune că a intrat în posesia unui plan detaliat de acţiuni pentru contracararea protestelor din Piaţa Independenţei de la Kiev, scrie deschide.md.

Ghennadii Moskali, deputat al Radei Supreme din partea partidului „Batikivșcina”, a publicat pe site-ul personal un document de 11 pagini care conţine planul detaliat de acţiuni pentru contracararea protestelor din Piaţa Independenţei de la Kiev, potrivit deschide.md.

Sub numele “Bumerang” şi “Unda” (Volna) sunt prezentate operațiile speciale de dispersare cu forța a acțiunilor de protest din capitala ucraineană. Documentul face trimitere în clar la numele tuturor celor care au dat ordine dar și al celor care le-au îndeplinit nemijlocit, informează Cenzor.NET.

“Unda” este numele de cod al operaţiunii de dispersare a manifestanţilor şi urma să fie executată de trupele ministerului de Interne, iar “Bumerang” este operaţiunea antiteroristă care urma să fie executată de SBU (securitatea ucrainiană) .

Potrivit lui Moskali, suportul în pregătirea operațiunilor speciale ale MAI-ului și Serviciului de securitate ucrainean a fost oferit de un fost prim-adjunct al GRU al Federației Ruse. Acesta ar fi fost cazat la hotelul „Kiev”, pe cheltuiala SBU. GRU este serviciul de informaţii şi contraspionaj al armatei ruse.

La una din şedinţele de evaluare, care a avut loc la administraţia prezidenţială, consultantul GRU a catalogat ca neprofesioniste cele 2 planuri şi l-a avertizat pe Ianukovici că aplicarea planului Bumerang va provoca victime masive de ambele părţi, ceea ce va conduce la un dezastru.

Moskali nu a dezvăluit numele fostului ofiţer GRU.