MENIU

Veste bună pentru economia Italiei, după 3 ani de recesiune

Italia, a treia economie a zonei euro, a ieșit din recesiunea care a durat trei ani, înregistrând un avans de 0,3% în primul trimestru din 2015, după o creștere zero în precedentele trei luni, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică (Istat), transmit Ansa și Reuters.

În ritm anual, PIB-ul a crescut cu 0,1% în perioada ianuarie-martie 2015, primul avans din ultimele 13 trimestre. În ultimele trei luni din 2014 declinul economiei a fost de 0,4%, scrie Agerpres.

Guvernul de la Roma se așteaptă la o expansiune de 0,7% a economiei în acest an, după un declin de 0,4% în 2014, de 1,7% în 2013 și de 2,8% în 2012.

Cererea pe plan intern și investițiile au avut o contribuție pozitivă, în timp ce consumul privat a rămas scăzut, arată datele Istat.

Specialiștii susțin că economia zonei euro arată semne de redresare datorită creșterii încrederii în urma anunțării noului program BCE de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 1.100 miliarde de euro, menit să evite riscul unei spirale deflaționiste. De asemenea, scăderea prețului la țiței și deprecierea monedei europene sprijină evoluția economiilor celor 19 state din zona euro.

Luna trecută, Banca Centrală a Italiei a înrăutățit prognoza de creștere a economiei în acest an la 0,4%, față de estimarea de 1,3% din iulie, apreciind că măsurile de consolidare fiscală au ajutat țara să reducă dimensiunile recesiunii.