Acord istoric între Vatican și "statul Palestina", după 15 ani de eforturi diplomatice
Vaticanul a anunțat oficial, vineri, semnarea unui acord istoric între Sfântul Scaun și "statul Palestina", după 15 ani de eforturi diplomatice, care stabilește drepturile Bisericii Catolice în teritoriile palestiniene. Acesta este primul tratat dintre cele două părţi, relatează Le Monde, în pagina electronică.
"Acordul exprimă sprijinul Vaticanul pentru o soluţie în "conflictul dintre israelieni şi palestinieni în cadrul formulei două state", a explicat, pentru L'Osservatore Romano, şeful delegaţiei Sfântului Scaun, Antoine Camilleri.
Pe de altă parte, acest acord nemulţumeşte Israelul, care denunţă "o decizie ce nu aduce progrese în procesul de pace şi îndepărtează conducerea palestiniană de la masa negocierilor bilaterale".
Acordul a fost semnat în Palatul Pontifical de către secretarul pentru Relaţiile cu Statele (ministrul de Externe), prelatul britanic, Paul Richard Gallagher, şi ministrul palestinian de Externe, Riyad al-Maliki.
Negocierile pentru finalizarea acestui acord s-au încheiat pe 13 mai, după 15 ani de eforturi diplomatice între cele două părţi.
Chiar dacă Vaticanul menţionează "statul Palestina" încă de la începutul lui 2013, palestinienii apreciază că semnarea acestui acord echivalează cu "recunoaşterea de facto" a statului lor.
Potrivit Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Vaticanul devine astfel al 136-lea stat care recunoşte existenţa statului Palestina.
Sfântul Scaun şi Israelul întreţin relaţii diplomatice începând din 1993 şi negociază, din 1999, un acord privind drepturile juridice şi patrimoniale ale congregaţiilor catolice din statul evreu.