MENIU

Vaticanul lansează Misiunea de PACE în Ucraina - Papa Francisc a numit un cardinal italian pentru demersuri de încetare a războiului

Papa Francisc și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei Foto : Profi Media

Papa Francisc i-a cerut cardinalului italian Matteo Zuppi să îşi asume o misune de pace, în încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina, a anunţat  Vaticanul.

Papa Francisc i-a încredințat cardinalului Matteo Zuppi, arhiepiscop de Bologna și președinte al Conferinței episcopale italiene, sarcina de a conduce o misiune pentru a ajuta la atenuarea tensiunilor din conflictul din Ucraina.

Zuppi, în vârstă de 67 de ani, este preşedintele conferinţei episcopilor din Italia.



Foto: VaticanNews.va

Suveranul pontif s-a referit la intenţia de a lansa o misiune de pace pentru Ucraina luna trecută, la întoarcerea dintr-o vizită în Ungaria. El nu a dat însă detalii concrete despre iniţiativă, declarând presei că "este o misiune în curs, dar nu este încă publică. Atunci când va fi publică, o voi dezvălui".

Conform unui comunicat al Vaticanului, cardinalul Zuppi va încerca "să contribuie la reducerea tensiunilor în conflictul din Ucraina, cu speranţa - la care Sfântul Părinte nu a renunţat niciodată - de a începe astfel procese de pace", notează Reuters, citat de agerpres.ro.

O sursă diplomatică din statul papal a declarat agenţiei Reuters că Zuppi va încerca să se întâlnească separat cu preşedinţii ucrainean şi rus, Volodimir Zelenski, respectiv Vladimir Putin.

Confirmarea misiunii din Ucraina a venit sâmbătă seara, 20 mai, de la directorul Biroului de presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni.

„Pot confirma că Papa Francisc i-a încredinţat cardinalului Matteo Zuppi, Arhiepiscop de Bologna şi preşedinte al Conferinței Episcopale Italiene, cu responsabilitatea de a conduce o misiune, de comun acord cu Secretariatul de Stat, care să contribuie la atenuarea tensiunilor din conflictul din Ucraina, în speranța că aceasta poate iniția căi de pace, ceva ce niciodată nu a fost abandonat de Sfântul Părinte”, a declarat Matteo Bruni, răspunzând la întrebprile jurnaliștilor acreditați la Vatican, potrivit VaticanNews.va.