MENIU

USA îngrijorată de „jocurile” Chinei. Un nou val de tensiuni

Armata chineză a lansat o nouă rundă de manevre militare în apropiere de Taiwan. Totul vine ca un avertisment pentru „actele separatiste ale forțelor pentru independența țării vecine”, au declarat autoritățile. SUA sunt îngrijorate de noile presiuni. 

Taiwan - atacat pentru a 5-a oară de Beijing

Navele și aeronavele chineze care se apropie de Taiwan au drept scop blocarea porturilor și a zonelor cheie și atacarea țintelor maritime și terestre. Pe de altă parte, autoritățile din Taipei erau deja în alertă după discursul de săptămâna trecută al președintelui Lai Ching-te, de Ziua Națională.

„Republica Chineză nu are dreptul să reprezinte Taiwanul. Cei 23 de milioane de locuitori ai Taiwan, acum, mai mult ca niciodată trebuie să își îmbrățișeze viitorul.”, a transmis președintele Taiwan-ului, Lai Ching-te.

Exercițiul servește, de asemenea, ca un avertisment sever față de actele separatiste ale forțelor de independență din Taiwan.

Experții în politică externă mai spun că manevrele Chinei ar fi de fapt un război psihologic împotriva Taiwanului, chiar înainte de alegeri.

Între timp, Statele Unite, cel mai important susținător diplomatic și principalul furnizor de arme al Taiwanului, sunt tot mai îngrijorate.

Exercițiile militare din largul coastelor Taiwanului nu sunt singurele în care China este implicată. Și în altă zonă a Pacificului, marina chineză a desfășurat exerciții militare comune cu Rusia.