MENIU

Urne în flăcări, însă nicio schimbare majoră după alegerile legislative din Mexic

"Partidul Revoluţionar" al preşedintelui Enrique Pena Nieto şi aliaţii acestuia îşi vor păstra majoritatea în urma alegerilor de duminică, pentru Congresul mexican.

Conform previziunilor, "Partidul Revoluţionar" (PRI) va obţine în jur de 30% din voturi, ceea ce va conduce la o uşoară scădere a numărului de locuri în Parlament. Potrivit şefului "Institutului Electoral Naţional", Lorenzo Cordova, partidul prezidenţial şi aliaţii săi îşi vor asigura între 246 şi 263 dintre cele 500 de locuri ale camerei Inferioare. Partidul conservator "Acţiunea Naţională" a cîştigat 22% din sufragii.

Guvernul a înregistrat, însă, un uşor recul la urne. A pierdut controlul asupra statului Nuevo Leon, unde învingător a fost candidatul independent Jaime Rodriguez Calderon. Este prima oară când un independent câştigă un post de guvernator statal, de când noua legislaţie permite acest lucru. Victoria celui poreclit "El Bronco" este un semnal de alarmă pentru partidele tradiţionale, susţine corespondentul BBC în capitala mexicană.

Campania electorală a fost marcată de violenţe, iar cartelurile de droguri sunt considerate responsabile de moartea mai multor candiaţi.

Guvernul mexican a desfășurat un important dispozitiv militar și de poliție pentru a încerca să garanteze desfășurarea în bune condiții a alegerilor legislative și locale convocate duminică, amenințate de tulburări din partea cadrelor didactice mobilizate împotriva unei reforme a educației, relatează AFP.

Protestatarii au invadat birourile electorale, au ars mii de buletine de vot, au blocat un centru de distribuție a benzinei din statul Oaxaca, în sudul Mexicului, ceea ce a provocat o penurie de carburant în regiune.

1.500 de membri ai forțelor de ordine au fost trimişi la Oaxaca, în sprijinul celor 3.000 de polițiști locali aflați pe teren.

În total, 83 de milioane de mexicani au fost chemați să aleagă, duminică, 500 de deputați federali și nouă guvernatori din cele 32 de state — printre care în Michoacan, în vestul ţării și Guerrero, în sudul Mexicului - cele mai violente din țară, precum și 900 de consilii municipale.

Mai multe articole despre:
alegeri legislative violenţe Mexic mandate