Unul dintre cele mai puternice state NATO a început să plătească pentru gazele rusești în ruble
Pentru că Rusia are aproape toate tranzacțiile în monedele de circulație internaționale blocate, Kremlinul vinde pe ruble și are pretenția, cel puțin la gaze, ca plățile să fie făcute doar în ruble.
Turcia, țară membră NATO, a început să plătească parțial importurile de gaz natural rusesc în ruble, procesul urmând să se accelereze în următoarele luni, potrivit ministrului turc al Energiei, Fatih Donmez, citat de Interfax.
„De aproape 5-6 ani, ambii lideri (n.r. președinții Putin și Erdogan) și-au exprimat mereu intenția de a deschide calea tranzacționării în monede naționale. În acest moment, procesul este ușor accelerat, s-a ajuns la un acord la ultima noastră întâlnire”, a declarat Donmez în timpul unui interviu acordat televiziunii turce TRT Haber.
„În acest sens, desigur, este necesară efectuarea unor lucrări tehnice. Tranzacționarea cu ruble a început parțial. Vom vedea acest lucru puțin mai intens în lunile următoare. Există un consens în această problemă de ambele părți”, a precizat el.
„Desigur, faptul că acest lucru se întâmplă cu monedele naționale va reduce și nevoia țărilor de alte valute străine”, a adăugat ministrul turc.
Ruble și gaz rusesc în Turcia
Vorbind despre perspectivele creării unui hub de gaze naturale în Turcia, plan anunțat de Erdogan și Putin pe 20 octombrie, ministrul turc al Energiei a afirmat că realizarea unui astfel de proiect ar face posibilă stabilirea unui preț mult mai favorabil, competitiv, pentru a satisface nevoile Europei.
„Avem o conductă care merge la granița cu Irak. Aceasta ar putea fi o nouă alternativă. Din nou, dacă luăm în considerare GNL (gazele naturale lichefiate), avem multă flexibilitate. Țările din Golf, și anume Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman, pot trimite gaz aici, astfel de negocieri sunt în curs”, a adăugat el.
Donmez a spus de asemenea că gazele pentru hub pot veni și din Marea Mediterană, amintind că Turcia are deja contracte cu Algeria și Libia și că „pot veni și gazele din Egipt și Israel dacă sunt îndeplinite condițiile corespunzătoare”.
El a mai declarat că țările din sud-estul și estul Europei cer periodic Turciei să asigure aprovizionarea cu gaze.
„Le vom reuni din nou la masă (...) Înainte de sfârșitul anului ne vom întocmi propria foaie de parcurs. Poate că vom organiza o conferință internațională a gazelor în ianuarie-februarie, unde vom reuni atât producătorii, cât și țările consumatoare”, a afirmat Fatih Donmez.
Erdogan a anunțat personal că Turcia va plăti gazul rusesc în ruble
Vladimir Putin a propus Turciei să construiască un hub energetic în care să fie aduse și gaze naturale rusești în data de 12 octombrie, după exploziile care au avariat gazoductele Nord Stream din Marea Baltică la sfârșitul lunii septembrie.
La doar două zile după oferta publică făcută de Putin, președintele turc Recep Erdogan a ordonat guvernului său să înceapă construcțiile la hub-ul de gaze naturale, deși încă nu se ajunsese la niciun acord oficial cu Rusia în acest sens.
Mai multe țări europene, inclusiv Franța, au denunțat planul ruso-turc, Palatul Elysée afirmând că acesta nu are niciun sens din moment ce UE încearcă să își reducă dependența față de gazul rusesc.
Recep Erdogan anunțase personal încă din luna august că Turcia va plăti gazul rusesc în ruble deși nu se află pe lista „țărilor neprietenoase” cărora Putin le-a pretins acest lucru.