Unul dintre cei mai cunoscuți ingineri militari ruși, trimis în lagăr de muncă. Dosar ca pe vremea lui Stalin
O instanță din Rusia l-a condamnat la închisoare pe unul dintre inginerii militari de top ai țării și proiectantul vehiculelor militare „Tigr”, acesta fiind găsit vinovat de efecutarea unor angajări fictive în institutul din subordinea sa, relatează TASS.
„Koltukov Andrei Anatolievici a fost găsit vinovat de săvârșirea unei infracțiuni în temeiul părții 3 a Articolului 285 din Codul Penal al Federației Ruse (abuz de autoritate cu consecințe grave) și este condamnat la închisoare pentru un termen de 4 ani într-o colonie penală de regim general”, notează decizia instanței militare care a judecat cazul.
Aceasta l-a privat de asemenea pe colonelul Anatolievici de dreptul de a ocupa funcții publice pe o durată de doi ani după executarea pedepsei și l-a condamnat la plătirea unui prejudiciu în valoare de 6.717.000 de ruble.
Koltukov, care are gradul de colonel în armata rusă, a condus din 2010 Institutul Central de Cercetare nr. 3 din subordinea Ministerului Apărării de la Moscova, însărcinat cu proiectarea și dezvoltarea de vehicule militare. Anterior, el a condus același institut sub o altă denumire, înainte ca acesta să fie reorganizat în organigrama Ministerului rus al Apărării.
Rechizitoriul întocmit de procurori afirmă că în perioada 2011-2018 inginerul militar a angajat fictiv cinci persoane ca asistenți de laborator care nu și-au îndeplinit efectiv atribuțiile, ci doar au participat periodic la ședințe de la sediul institutului de cercetare.
TASS notează că înainte de a prelua funcția de conducere Koltukov a fost personal implicat în crearea de vehicule blindate pentru armata rusă, având un rol esențial în dezvoltarea mașinilor blindate Tigr, adoptate de Ministerul Apărării și Garda Națională a Rusiei.
El a fost recompensat pentru munca sa cu medalia „Pentru serviciile aduse patriei”, gradul II, precum și cu numeroase titluri onorifice și premii.
Corupția din Armatei rusă, chiar și la nivelul forurilor de conducere, a atras atenția și a fost indicată de experți militari occidentali drept una dintre cauzele majore ale eșecului invaziei ruse în Ucraina.
Pe de altă parte, tehnica proceselor intens mediatizate, în care se dau pedepse uneori nejustificat de aspre unor oficiali ai regimului, amintește de perioada dictatorului sovietic Iosif Visarionovici Stalin.