MENIU

Ungaria așteaptă al treilea val pandemic. Măsuri extreme luate de autorități

Foto arhivă

Ungaria înăsprește măsurile anti-Covid-19 în îcercarea de a combate cel de-al treilea val pendemic. Astfel, vor fi închise majoritatea magazinelor, iar școlile primare trec la învățământul la distanță.

Anunțul a venit după ce autoritățile de la Budapeste au raportat joi 6.278 de noi infecții, cel mai mare număr din ultimele trei luni, în mare parte datorită răspândirii rapide a variantei depistate inițial în Marea Britanie, relatează Hotnews și Hungary Today.

„Al treilea val (al pandemiei) este puternic, foarte puternic și mai grav decât a fost al doilea val”, le-a declarat reporterilor Gergely Gulyas, șeful cancelariei lui Viktor Orban.

Acesta a afirmat de asemenea că numărul de vaccinări realizate zilnic prinde viteză însă că acest lucru nu este suficient pentru a opri răspândirea coronavirusului.

Școlile primare și creșele urmează să fie închise până la 7 aprilie și toate magazinele cu excepția celor alimentare, farmaciilor și benzinăriilor vor fi închise din 8 martie până pe 22 martie.

Practicarea sporturilor în aer liber va fi permisă dacă sunt urmate regulile de distanțare fizică.

Gulyas a îndemnat angajatorii să își lase salariații să muncească de acasă oricând acest lucru este posibil și că purtarea unei măști de protecție va fi obligatorie în toate spațiile publice.

„Sperăm că suntem în ultima fază a pandemiei și vom atinge niveluri de vaccinare care să permită redeschiderea (economiei) în câteva săptămâni sau luni, începând treptat de la 22 martie”, a precizat șeful cancelariei lui Viktor Orban.

De asemenea rămân în vigoare măsurile impuse în luna noiembrie a anului trecut: carantina pe timp de noapte, închiderea hotelurilor și restaurantelor și învățarea de la distanță pentru toate școlile gimnaziale.

Ungaria a devenit săptămâna trecută prima țară din Uniunea Europeană care a început să își inoculeze populația cu vaccinul chinezesc dezvoltat de Sinopharm după ce a autorizat și vaccinul Sputnik V al Rusiei, niciunul dintre cele două nefiind aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Autoritățile ungare au reușit să vaccineze peste 785.000 de persoane cu cel puțin o doză a unui vaccin anti-Covid până joi. Ungaria folosește vaccinurile aprobate de EMA (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) în paralel cu vaccinul chinezesc și Sputnik V.

Țara condusă de premierul Viktor Orban a întregistrat 446.178 de infecții cu coronavirusul și 15.476 de decese cauzate de COVID-19 de la izbucnirea pandemiei.

Mai multe articole despre:
ungaria val pendemic pandemie covid 19 coronavirus