431 de morţi - bilanţul victimelor naufragiului din China
Ultimul bilanț al scufundării navei de croazieră "Steaua Orientului", luni, în Yangtze, a ajuns la 431 de morți și 11 dispăruți, a anunțat duminică un purtător de cuvânt guvernamental, citat de Reuters, în timp ce AFP transmite că o ceremonie de doliu a fost organizată duminică pe malul fluviului, în dreptul epavei vasului.
Sute de persoane s-au aliniat pentru un moment de reculegere la ora 09:00 (01:00 GMT), printre care numeroși membri ai echipelor de salvare, potrivit imaginilor difuzate la postul chinez de televiziune.
"Steaua Orientului", cu 456 de pasageri și membri ai echipajului la bord, s-a răsturnat în mai puțin de două minute luni seară, din cauza vremii nefavorabile.
Numai 14 persoane au fost salvate, lista celor decedați mărindu-se de-a lungul săptămânii pe măsură ce scafandrii și membrii echipelor de salvare au găsit corpuri în apele mâloase ale fluviului.
Tradiția chineză impune ca morții să fie onorați în a șaptea zi de la deces, de unde și ceremonia desfășurată duminică, la care guvernul a fost reprezentat de ministrul transporturilor, Yang Chuantang.
Navele din apropiere au sunat sirenele, iar pe mal militarii și membrii echipelor de salvare și-au plecat capul.
Nava de croazieră, care a rămas cu chila în aer și până la nouă zecimi scufundată timp de trei zile, a fost redresată în cursul nopții de joi spre vineri cu ajutorul unor puternice macarale, pentru a facilita operațiunile de căutare în interior.
Autoritățile au admis sâmbătă că nu mai există supraviețuitori, potrivit agerpres.ro.
France Presse amintește că aceasta este cea mai mare catastrofă nautică din China ultimilor aproape 70 de ani. Cel mai grav accident de navigație din istoria Chinei s-a produs în 1948, când explozia unui vapor cu aburi pe râul Huangpu, în sud-estul țării, a dus la moartea a peste o mie de oameni, scrie EFE.