MENIU

Un proiect fantastic devine realitate. Tunelul care leagă două țări europene, pe sub mare

Comisia Europeană (CE) a aprobat finanțarea publică a unui tunel pe sub Marea Baltică care va conecta Danemarca și Germania, apreciind că o astfel de decizie nu încalcă regulile Uniunii Europene privind ajutorul de stat, informează DPA

Legătura fixă reprezentată de Centura Fehmarn va scurta considerabil timpul de călătorie între Germania și partea estică a Danemarcei și țările nordice spre beneficiul ambelor popoare și al economiei', a precizat într-un comunicat comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager.

Cele două țări au discutat ani la rândul realizarea unei legături feroviare și rutiere prin Centura Fehmarn, o strâmtoare din Marea Baltică între insula daneză Lolland și insula germană Fehmarn.

Tunelul lung de aproximativ 19 km va avea două linii de cale ferată și o autostradă cu patru benzi, potrivit Comisiei Europene. Tunelul ar urma să fie deschis pentru trafic în 2024, potrivit DPA.

Danemarca ar urma să asigure majoritatea costurilor proiectului, care sunt estimate de CE la un total de 64,4 miliarde de coroane, respectiv 9,5 miliarde de dolari. La rândul său, UE asigură o parte din finanțare pentru proiect.

CE a ajuns la concluzia că finanțarea publică pe care o dorește Danemarca pentru tunel nu încalcă regulile de concurență în UE, întrucât 'promovează executarea unui proiect important de interes european comun'.

Legarea celor două insule printr-un pod a fost și ea luată în considerare în trecut, dar tunelul a fost considerat în cele din urmă mai sigur și cu un impact mai redus de mediu.

Mai multe articole despre:
Germania Danemarca mare tunel