MENIU

Un primar de dreapta din Franţa refuză înhumarea unui bebeluş rom în localitatea sa

<p>Ce trebuie să facă părinţii pentru a primi concediu şi indemnizaţie de creştere a copilului</p>

Primarul de dreapta din Champlan, un oraş de la periferia de sud a Parisului, a refuzat miercuri ca un nou-născut rom decedat în a doua zi de Crăciun să fie înhumat în localitatea sa, unde familia trăieşte într-o tabără, au anunţat sâmbătă surse concordante.

Edilul a "invocat ca pretext faptul că decesul" bebeluşului "a fost declarat" în oraşul vecin Corbeil-Essonnes, potrivit unei asociaţii locale de solidaritate cu romii. "Este rasism, xenofobie şi stigmatizare", a denunţat preşedintele acesteia, Loïc Gandais.

Bebeluşul, o fetiţă pe nume Maria Francesca născută la 14 octombrie, a decedat în noaptea de 25 spre 26 decembrie din cauza sindromului de "moarte subită la sugar", a explicat Gandais pentru AFP.

Fetiţa a fost dusă succesiv în noaptea respectivă la două spitale din regiune, dintre care o instituţie din Corbeil-Essonnes, unde a fost constatat decesul la 26 decembrie, a adăugat o sursă apropiată dosarului.

La solicitarea familiei, o firmă de pompe funebre din Corbeil-Essonnes a cerut municipalităţii Champlan autorizaţia de a înhuma bebeluşul în cimitirul comunei.

Dar primarul, Christian Leclerc, a refuzat fără "nicio explicaţie", a asigurat Julien Guenzi, administratorul acestei firme. "El nu este obligat să se justifice, dar răspunsurile ca acesta sunt foarte rare", a adăugat el.

Mai multe articole despre:
rasism bebeluş bebeluş mort rasism Franţa