MENIU

Un medic este acuzat de moartea unui adolescent după ce a efectuat o operație bazată pe tutoriale de pe YouTube

Un medic din statul indian Bihar este acuzat că a provocat moartea unui adolescent de 15 ani după ce a efectuat o operație de îndepărtare a pietrelor de la vezica biliară, bazându-se pe tutoriale de pe YouTube. Ancheta declanșată de autorități a relevat și suspiciuni că medicul, identificat ca Ajit Kumar Puri, nu avea calificările necesare pentru a practica medicina.

Cum s-a întâmplat totul

Incidentul a avut loc la Spitalul Ganpati din Saran. Conform raporturilor, familia băiatului a apelat la spital săptămâna trecută din cauza durerilor abdominale severe și a vărsăturilor pacientului. După ce simptomele au fost ameliorate inițial, Dr. Puri a recomandat o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unui calcul biliar care ar fi fost cauza simptomelor. Familia nu a fost consultată înainte de operație.

După intervenție, starea băiatului s-a deteriorat rapid, și, deși a fost planificat transferul său la un alt spital, pacientul a decedat pe drum. Dr. Puri a părăsit locul, lăsând trupul adolescentului pe treptele Spitalului Patna.

Familia băiatului este devastată

Rudele băiatului au declarat că Puri a fost observat urmărind tutoriale pe YouTube pentru a executa procedura. Mai mult, s-a descoperit că Puri ar fi fost un medic neautorizat, fără studiile necesare pentru a practica. Tatăl băiatului a declarat pentru presă: „Medicul a spus că trebuie să facă operația. A făcut-o urmărind videoclipuri pe YouTube. Fiul meu a murit la scurt timp după intervenție.”

În timpul operației, băiatul a început să se plângă de dureri intense după ce a fost trezit din anestezie. Starea lui s-a agravat, iar Puri a decis să-l transfere la un alt spital. „Când am întrebat de ce suferă, doctorul ne-a tratat cu dispreț și ne-a întrebat dacă suntem medici,” a spus bunicul băiatului. „Mai târziu, seara, băiatul a încetat să mai respire. A fost resuscitat și dus spre Spitalul Patna, dar a murit pe drum. Dr. Puri a fugit, lăsând trupul pe scările spitalului.”

Poliția a deschis o investigație și a depus o plângere împotriva lui Dr. Puri. Autoritățile așteaptă rezultatele autopsiei pentru a determina cauza exactă a decesului. Între timp, medicul este căutat, iar suspiciunile că nu era calificat întăresc îngrijorările legate de practica neautorizată a medicilor. Această situație nu este un caz izolat în India, unde, de curând, s-au mai înregistrat incidente similare, inclusiv medici falși care au practicat în mod ilegal în diverse spitale.