Un fost președinte de stat s-a predat poliției - Urmează să execute 15 luni de închisoare - De ce este condamnat
Fostul preşedinte sud-african Jacob Zuma, condamnat la 15 luni de închisoare pentru ultraj, şi care urma să fie arestat miercuri înainte de miezul nopţii, s-a prezentat singur înainte pentru a ispăşi pedeapsa, incertitudinea planând până în ultimul moment, informează AFP.
Cu doar o jumătate de oră înaintea expirării termenului, un convoi de zece maşini a părăsit reşedinţa lui Jacob Zuma din Nkandla, în ţinutul Zulu din estul ţării.
Fostul preşedinte nu a avut nicio apariţie publică miercuri. În cele din urmă, ştirea a apărut într-o postare pe Twitter: "Preşedintele Zuma a decis să respecte ordinul de încarcerare. Este în drum spre o unitate de corecţie" din provincia Kwazulu-Natal, a declarat fundaţia care îl reprezintă.
De asemenea, poliţia a confirmat, tot pe Twitter, că "fostul preşedinte al Africii de Sud, domnul Jacob Zuma, a fost plasat în detenţie".
Jacob Zuma a fost condamnat săptămâna trecută de către cea mai înaltă instanţă a ţării. A avut timp la dispoziţie până duminică seara pentru a se preda, în caz contrar poliţia având ordin să îl aresteze până miercuri la miezul nopţii.
Fostul preşedinte, obişnuit cu instanţele judecătoreşti, a obţinut o re-examinare a sentinţei de către Curtea Constituţională într-o nouă şedinţă, programată pe 12 iulie. De asemenea, el a cerut suspendarea arestării sale până atunci, însă decizia urmează să fie pronunţată vineri de către instanţa din Pietermaritzburg.
Aceste recursuri au făcut să planeze îndoiala în privinţa arestării sale.
Adresându-se miercuri seara la Nkandla susţinătorilor acestui lider politic carismatic, fiul său Edward Zuma a spus că pentru a intra pe proprietate autorităţile vor trebui să "treacă peste cadavrul meu", şi a adăugat că tatăl său este "în cea mai bună formă a sa".
Zuma este acuzat că a jefuit resursele publice în cei nouă ani de guvernare (2009-2018).
După crearea, în 2018, a unei comisii de anchetă privind corupţia de stat, Jacob Zuma, implicat în vreo patruzeci de speţe, a multiplicat manevrele pentru a evita să depună mărturie, ceea ce a adus la condamnarea sa la închisoare.
Congresul Naţional (ANC) aflat la putere, formaţiune politică în rândul căreia fostul şef de stat are încă susţinători şi care este subminată de lupte interne, a declarat că nu se va angaja în "ingerinţe politice".
Îngropat în scandaluri, Jacob Zuma a fost nevoit să demisioneze din funcţia de preşedinte în 2018.
Succesorul său, Cyril Ramaphosa, care a făcut din lupta împotriva corupţiei un cal de bătaie, urmează să fie audiat, la rândul său, de comisia anticorupţie.