MENIU

Un criminal de război a murit după ce a băut otravă în fața instanței Tribunalului de la Haga

Un fost lider croato-bosniac a băut otravă în timpul unei ședințe a Tribunalului de la Haga, anunță BBC. Acesta se afla în instanță unde era judecat apelul la decizia din 2013, care îl condamnase la 20 de ani de închisoare pentru crime de război. Televiziune publică croată a anunțat ulterior că Slobodan Praljak a murit la spital.

Un criminal de război croato-bosniac a murit la spital după ce a băut otravă în fața Tribunalului ONU de la Haga, potrivit televiziunii publice croate, citate de Deutsche Welle. 

Slobodan Praljak, unul dintre cei șase lideri croato-bosniaci care au apărut miercuri în fața Tribunalului de la Haga, a anunțat că a băut otravă în timpul verdictului anunțat de instanță.

Praljak a fost condamnat în 2013 la 20 de ani de închisoare pentru crime de război, iar acum aștepta un verdict al instanței care judeca apelul la acea decizie.

În momentul în care judecătorii au anunțat că mențin sentința, Praljak a băut ceva dintr-o sticluță. ”Slobodan Praljak nu este un criminal de război. Resping judecata voastră. Am băut otravă”, a strigat Praljak. Avocații săi au confirmat ulterior că ar fi vorba de otravă. 

Ședința tribunalului a fost suspendată și o ambulanță a fost chemată.

Cei șase acuzați au fost condamnați pentru strămutarea populației musulmane în timpul războiului din Bosnia dintre 1992 și 1995 și pentru crime, violuri și distrugerea de bunuri civile în scopul creării "Croației mari".

Cazul împotriva celor șase acuzați a fost unul din cele mai ample și complexe judecate de TPI de la crearea sa, în 1993. Toți șase au fost găsiți vinovați în prima instanță de crime împotriva umanității și încălcarea legilor războiului și a Convențiilor de la Geneva și "rămân condamnați de crime numeroase și foarte grave", a subliniat miercuri judecătorul Carmel Agius.

Războiul din Bosnia s-a soldat cu peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane strămutate.

Ședința de miercuri ar fi trebuit să fie ultima pentru TPI înainte de închiderea sa în decembrie, după 24 de ani în care a fost chemat să ia decizii în legătură cu cele mai grave atrocități comise în Europa după Al Doilea Război Mondial.

Mai multe articole despre:
Slobodan Praljak Tribunalul de la Haga