MENIU

Un condamnat la moarte a fost întrebat de autorități ce metodă de execuție preferă. Ce decizie a luat bărbatul

Richard Moore, un bărbat de 59 de ani condamnat la moarte în Statele Unite, trebuie să decidă cum vrea să fie executat luna viitoare. Autoritățile din Carolina de Sud i-au trimis o scrisoare în care îi oferă trei opțiuni: pluton de execuție, injecție letală sau scaun electric. Moore are termen până pe 18 octombrie pentru a-și alege metoda preferată, conform Sky News.

Condamnat pentru uciderea angajatului unui magazin, James Mahoney, în timpul unei tentative de jaf în septembrie 1999, Moore a fost rănit și el în incident. În cazul în care nu reușește să facă o alegere, conform legislației statului, va fi executat prin scaunul electric.

Richard Moore nu vrea să moară

Richard Moore a solicitat Curții Supreme a SUA să blocheze execuția programată pentru 1 noiembrie și a cerut guvernatorului Henry McMaster să îi transforme pedeapsa în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată. De menționat este că niciun guvernator din Carolina de Sud nu a acordat clemență condamnaților la moarte în era modernă a statului.

Moore este singurul bărbat condamnat la moarte în Carolina de Sud judecat de un juriu fără membri de culoare și este prima persoană condamnată la moarte care a folosit arma unei alte persoane în timpul unui conflict. De la reinstaurarea pedepsei cu moartea în SUA, în 1976, statul Carolina de Sud a executat 44 de prizonieri.

Deși statul efectua, în medie, trei execuții pe an la începutul anilor 2000, a existat o pauză de 13 ani din cauza lipsei substanțelor pentru injecție letală. În scrisoarea adresată lui Moore, autoritățile au menționat că scaunul electric, utilizat din 1912, a fost testat recent și funcționează, iar un pluton de execuție este pregătit cu muniția necesară pentru a-i aplica sentința.