MENIU

Un acord între Grecia și creditorii săi este improbabil... astăzi, susţine Junker

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a arătat reticent cu privire la posibilitatea ca Grecia și creditorii săi să ajungă la un acord luni, la summitul extraordinar al Zonei Euro.

Jean-Claude Juncker l-a primit, luni, la Bruxelles, pe premierul grec Alexis Tsipras. După întâlnire, preşedintele Comisiei Europene a declarat: "S-au înregistrat progrese în ultimele zile, dar nu am ajuns încă la final. Nu știu dacă va exista un acord astăzi".

La rândul său, şeful Guvernului de la Atena a spus că a venit timpul ca cele două "tabere" să ajungă la o soluție substanțială și viabilă care să permită Greciei să-şi reia creșterea economică în cadrul zonei euro și să asigure, în același timp, mult dorita (de către Atena!) justiție socială.

Totuşi, Tsipras a înşirat din nou condiţiile "sine-qua-non" ale unui eventual acord: fără excedent bugetar excesiv, fără tăieri de pensii, fără creșterea prețului la electricitate şi restabilirea normalității în privința dreptului la muncă. Premierul grec avea programate, luni, şi o serie de întâlniri cu reprezentanți ai creditorilor - BCE, FMI și Comisia Europeană. Acestea vor fi urmate de o reuniune a miniștrilor de finanțe din zona euro şi, în cursul serii, de summit-ul şerfilor de stat şi guvern ai Eurozonei.

De acordul privind reformele și măsurile bugetare pe care Grecia va trebui să le ia depinde deblocarea unei tranșe de împrumut de 7,2 miliarde de euro, suspendată de câteva luni și extrem de necesară pentru Atena.

În caz contrar, Grecia riscă să nu onoreze o rambursare de circa 1,5 miliarde de euro către FMI până la 30 iunie, ceea ce ar aduce Atena în incapacitate de plată iar Eurozona în zodia incertitudinilor!

Mai multe articole despre:
Bruxelles summit Grecia zona euro acord progrese Tsipras