MENIU

Ultimul discurs al președintelui Obama. Mesaje pentru alegători și avertismente pentru Donald Trump

<p>Barack Obama</p>

Președintele american Barack Obama a susținut, marți seara, la Chicago, în fața a 18.000 de persoane, discursul de rămas-bun la finalul a opt ani de mandat, moment transmis de CNN, CBS, ABC și alte mass-media americane și internaționale.

"În această seară e rândul meu să adresez mulțumiri", a spus Obama într-un mesaj adresat atât celor care au fost pe aceeași lungime de undă cu el, cât și celor care i-au criticat politicile.

"În fiecare zi am învățat de la voi. Am devenit un președinte mai bun și un om mai bun datorită vouă", a afirmat președintele în exercițiu, subliniind că, în continuare, crede în puterea oamenilor obișnuiți de a provoca schimbări.

Președintele a făcut o trecere în revistă a unora dintre principalele realizări din cele două mandate ale sale. S-a referit la îmbunătățirea climatului economic, la scăderea șomajului, dar și la legalizarea mariajelor homosexuale, refacerea relațiilor diplomatice cu Cuba, acordul nuclear cu Iranul, realizări care, a spus el, nu păreau posibile în 2009, la începutul mandatului său.

Succesorul său, Donald Trump, care va prelua mandatul prezidențial la data de 20 ianuarie, nu și-a ascuns intenția de a revoca multe dintre politicile administrației Obama, iar publicul a huiduit când președintele în exercițiu s-a referit la transferul de putere, potrivit DPA.

Despre tranziția dintre administrația sa și cea a republicanului, Obama a afirmat că este una pașnică și le-a cerut americanilor să fie solidari și să facă față împreună provocărilor. "E datoria noastră să ne asigurăm că ne ridicăm la înălțimea numeroaselor provocări cu care încă ne confruntăm", le-a spus Barack Obama miilor de susținători.

Făcând trimitere la intenția lui Trump de a revoca reforma sistemului de sănătate realizată de administrația Obama, președintele aspus: "Dacă pune la punct un proiect despre care poate demonstra că e superior îmbunătățirilor făcute de noi sistemului de sănătate publică, un proiect de care pot beneficia mai mulți oameni și care presupune costuri mai mici, îl voi susține public".

Obama a spus că America este acum mai puternică decât acum opt ani, că are un potențial uriaș, "dar acest potențial se va concretiza doar dacă democrația noastră funcționează, dacă politicile noastre îi reflectă pe cetățenii noștri, dacă noi toți, indiferent de afilierea politică, readucem spiritul scopului comun de care avem acum o atât de mare nevoie".

Fără a-l critica direct pe succesorul său, Barack Obama a făcut un apel la cetățeni, cerându-le să se implice mai mult în viața publică. "Dacă sunteți dezamăgiți de aleși, apucați-vă să strângeți semnături și candidați voi înșivă. Ieșiți la rampă. Încercați. Perseverați".

Detaliind provocările cu care se confruntă America, Obama s-a referit la diviziunile rasiale, economice și politice, pe care le-a descris drept amenințări la adresa democrației. "Inimile noastre trebuie să se schimbe. Nu înțelegi cu adevărat o persoană până nu privești lucrurile din perspectiva sa, până nu te pui în pielea sa",a spus primul președinte afro-american al SUA, făcând trimitere la personajul Atticus Finch din romanul "Să ucizi o pasăre cântătoare".

Obama a lansat și un avertisment privind polarizarea politică, în contextul în care tot mai mulți americani se izolează alături de cei care le împărtășesc opiniile politice și exclud din start orice informație care nu le confirmă părerile deja formate.

La finalul discursului, Barack Obama a vorbit, emoționat, despre rolul pe care Prima Doamnă, Michelle Obama, și fiicele lor, Malia și Sasha, l-au avut în cei opt ani petrecuți la Casa Albă. "Michelle, în ultimii 25 de an mi-ai fost nu doar soție și mamă a copiilor mei, ci și cea mai bună prietenă. Ai preluat un rol pe care nu l-ai cerut și l-ai personalizat cu grație, hotărâre, stil și bună dispoziție. Ai transformat Casa Albă într-un loc deschis tuturor. Iar noua generație va ridica ștacheta mai sus pentru că te-a avut pe tine drept model. Mă faci să fiu mândru. Faci țara să fie mândră de tine. Malia și Sasha, (...) dintre toate lucrurile pe care le-am realizat la viața mea, cel mai mândru sunt de faptul că sunt tatăl vostru".

Obama le-a mulțumit și vicepreședintelui Joe Biden și soției lui, Jill, despre care a spus că fac deja parte din familie. Președintele în exercițiu și-a încheiat discursul făcând trimitere la sloganul său de campanie.

"A fost o onoare să fiu în serviciul vostru. Nu mă voi opri aici. Voi continua. Voi rămâne alături de voi, în calitate de cetățean, tot restul vieții mele. Acum însă, fie că sunteți tineri, fie că aveți sufletele tinere,vă mai cer un lucru, în calitate de președinte al vostru — același lucru pe care vi l-am cerut când v-am rugat să aveți încredere în mine, acum opt ani. Vă cer să credeți. Nu în capacitatea mea de a aduce schimbarea, ci în a voastră. (...) Da, putem. Da, am reușit. Da, putem" a spus Barack Obama.

Mai multe articole despre:
SUA discurs Chicago Donald Trump Barack Obama