MENIU

UE vrea un sistem de alertă care să anticipeze insolvența companiilor

Un sistem extern de alertă timpurie pentru companiile în pericol de insolvență este elementul central al unui plan al Comisiei Europene pentru a reduce problema falimentelor în regiune și a ajuta băncile să își recupereze creditele neperformante, transmite Reuters.

Creditele neperformante din bilanțurile principalelor bănci din zona euro se ridicau anul trecut la aproape 1.000 de miliarde de euro, aproximativ 9% din PIB-ul zonei euro, afectând capacitatea băncilor de a face profit de pe urma creditelor acordate companiilor. Datele furnizate de UE arată că numărul companiilor în insolvență a crescut după criza financiară din 2007-2008, în condițiile în care jumătate din noile firme nu supraviețuiesc mai mult de cinci ani, scrie Agerpres.

Pentru a rezolva această problemă, Comisia vrea să pună la punct norme comune în UE pentru a ajuta companiile să-și restructureze afacerile și să evite falimentul, potrivit unui proiect de act normativ consultat de Reuters. De asemenea, noile norme ar ajuta creditorii să își recupereze mai ușor împrumuturile.

Comisia vrea să introducă un sistem de alertă timpurie care implică "intervenția externă" atunci când firmele manifestă primele semne de stres. Acest semnal de alarmă ar putea fi declanșat de bănci sau firme de contabilitate și ar putea conduce la o restructurare în ideea de a salva părțile sănătoase ale unei afaceri. Ca o concesie făcută mediului de afaceri, Comisia propune o perioadă de grație de patru luni pentru a permite companiilor să se restructureze fără a-și plăti datoriile și taxele dacă urmăresc o restructurare adevărată.

Însă, unii bancheri se opun unei astfel de prelungiri. "Patru luni este prea mult", a declarat un bancher subliniind că există deja o perioadă de grație de 90 de zile în care firmele "pot sări" plata datoriilor înainte ca acestea să fie declarate neperformante.

Obiectivul Comisiei este să evite litigiile și falimentele îndelungate urmând să se bazeze pe mediatori și organisme de supervizare, în timp ce creditorii vor avea un cuvânt de spus în procesul de restructurare.

În țările din Europa Occidentală numărul cazurilor de insolvență a scăzut de la un vârf de 193.000 de cazuri înregistrat în 2013, dar este de trei ori mai mare decât în 2007 în țări precum Italia și Portugalia. Între timp, ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor a crescut de trei ori în Italia până la aproape 18%, de aproape cinci ori în Portugalia și de aproape șapte ori în Spania în perioada dintre 2007 și 2015.

Propunerea Comisiei Europene, care va fi dezvăluită în data de 25 octombrie, va avea nevoie de aprobarea statelor europene și a Parlamentului European înainte de a deveni lege, iar statele membre vor trebui să o transpună în legislația națională.

Mai multe articole despre:
UE companii insolvenţă