MENIU

UE-Turcia, acord de principiu cu efecte incerte în criza refugiaților

Uniunea Europeană şi Turcia au ajuns la un acord teoretic în criza refugiaţilor. Din nou. De data aceasta, ar putea fi ultima şansă pentru a stopa această catastrofă. Pentru a găzdui toţi migranţii respinşi în Europa, turcii au cerut la schimb, între altele, mai mulţi bani şi ridicarea vizelor. Liderii europeni au solicitat o perioadă de gândire şi vor da răspunsul final săptămâna viitoare, după un alt summit al celor 28 de state. 

"Zilele migraţiei neregulate s-au încheiat". Asta a decretat preşedintele Consiliului European Donald Tusk după o nouă rundă de negocieri cu Turcia. Europenii speră că odată aplicat, acordul cu Ankara are potenţialul de a pune capăt crizei refugiaţilor.

Europenii au o săptămâna să răspundă noilor solicitări ale Turciei. Ţara lui Recep Erdogan a pus trei condiţii majore.

În primul rând, ca cetăţenii turci să circule fără vize în Uniunea Europeană din această vară.

De asemenea, Ankara vrea ca pentru fiecare migrant trimis înapoi pe teritoriul său, europenii să accepte un refugiat sirian.

O altă cerere se referă la dublarea ajutorului financiar, de la 3, la şase miliarde de euro.

Discuţiile Uniunii Europene cu Turcia vin într-un moment delicat, după ce guvernul de la Ankara a preluat controlul publicaţiei Zaman, cel mai mare ziar din ţară critic la adresa regimului. La o zi după summit-ul de la Bruxelles, şi agenţia de presă Cihan a fost pusă sub tutelă judiciară. Atât Zaman, cât şi Cihan, sunt parte a unui trust apropiat de imamul Gulen, inamicul numărul unu al lui Erdogan, care trăieşte în Statele Unite.

Mai multe articole despre:
UE Turcia refugiaţi donald tusk recep erdogan