MENIU

UE mobilizează 1 miliard de euro pentru agențiile ONU care îi ajută pe refugiați

Cele 28 de state membre ale UE au convenit să mobilizeze o sumă suplimentară de cel puțin un miliard de euro pentru agențiile ONU care îi ajută pe refugiați în țările vecine Siriei, după summitul european la Bruxelles asupra crizei migrației, informează AFP și Reuters.

Acest pachet va merge în principal la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Programul Alimentar Mondial (PAM), a confirmat președintele Consiliului European Donald Tusk. Președintele Consiliului a anunțat de asemenea înființarea unor centre de primire și înregistrare a migranților în Italia și Grecia, până la sfârșitul lunii noiembrie.

Aceste centre de primire, instalate în țări situate în prima linie în fața afluxului de solicitanți de azil, ar trebui să permită identificarea, înregistrarea și amprentarea migranților sosiți, cu asistență logistică de la agențiile UE.

Locuri de primire există deja în Grecia și Italia, dar ele trebuie să îndeplinească o serie de reguli de funcționare, sub supervizare europeană, pentru a răspunde la definiția de "hotspoturi" dorită de UE, notează France Presse.

Tocmai din aceste locuri vor fi "relocați" refugiații către alte state membre. Și tot de aici vor trebui să fie trimiși înapoi în țările lor de origine cei care vor fi considerați imigranți ilegali, fără a avea nevoie de protecție internațională.

Printre altele, alți oficiali au declarat că au fost făcute o serie de alte angajamente și Jean-Claude Juncker, directorul executiv al UE, a afirmat în fața reporterilor că summitul s-a desfășurat într-o atmosferă "excelentă", mai puțin tensionată decât se aștepta, notează Reuters.

Tusk și Juncker au mai anunțat că vor găzdui o întâlnire cu președintele turc Tayyip Erdogan pe 5 octombrie, în cadrul eforturilor de a coopera cu Ankara pentru a limita numărul de imigranți ce ajung în Grecia.

Mai multe articole despre:
UE refugiaţi summit Bruxelles criza migratiei