MENIU

UE dă un avertisment dur Ungariei: Ori pedeapsa cu moartea, ori ieşirea din Uniune

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a dat un avertisment dur Budapestei: ori abandonează ideea introducerii pedepsei cu moartea, ori părăseşte Uniunea Europeană!

În cazul în care premierul ungar Viktor Orban insistă asupra introducerii pedepsei cu moartea, tara sa va trebui sa paraseasca Uniunea Europeana, a declarat transant Jean-Claude Juncker, intr-un interviu acordat duminica ziarului german Suddeutsche Zeitung.

In acelaşi interviu, presedintele Comisiei Europene a avertizat, pe de alta parte, ca o iesire a Greciei din zona euro ar putea deteriora increderea in moneda unica europeana.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a impulsionat cu cateva saptamani in urma dezbaterea pe tema pedepsei cu moartea, afirmand ca fiecare tara din UE ar trebui sa poata decide singura daca sa introduca sau nu pedeapsa capitala. Aceasta insa, contravine acordurilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Pedeapsa cu moartea a fost abolita in Ungaria chiar dupa caderea comunismului in anii 1990, cu mult inaintea aderarii sale la blocul comunitar in 2004.

Comisia Europeana a reactionat imediat dupa ce premierul Viktor Orban a anuntat posibila readucere "pe ordinea de zi" a acestei probleme, amintind ca abolirea pedepsei cu moartea este 'o conditie prealabila pentru aderarea la UE' si pentru rămânerea in blocul comunitar.

Recent, la summitul Parteneriatului Estic de la Riga (Letonia), presedintele Comisiei Europene i-a spus premierului Ungariei: "Salut, dictatorule", în condiţiile în care unele cancelarii europene ii reproseaza lui Viktor Orban "derapaje" şi "atitudini dictatoriale".