MENIU

UE anunță un program de ajutor privind criza imigranților din Serbia

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Maja Kocijancic, a anunțat, vineri, că Uniunea Europeană monitorizează atent situația privind criza imigranților din Serbia și din regiune, și pregătește un program de ajutor adecvat,  informează Tanjug.

"Comisia se află alături de Serbia în această situație de urgență și menține un contact permanent cu autoritățile de la Belgrad pentru a găsi cel mai potrivit mod de a oferi ajutor", a mai spus Kocijancic.

Premierul sârb, Aleksandar Vucic declara, în timpul unei vizite recente la un centru pentru imigranți din Presevo, că bugetul sârb nu va mai putea suporta această povară prea mult timp, în condițiile în care zeci de mii de refugiați, majoritatea din Siria și Afganistan, au intrat în Serbia în ultimele luni.

În replică, Comisia Europeană a afirmat că nu a primit nicio cerere concretă, din partea Belgradului, adăugând că, în cazul în care Serbia cere ajutor, CE este pregătită să aloce fonduri destinate ajutorului umanitar și protecției civile.

Mai mult, experții Comisiei pun la punct planuri pentru un program regional de sprijin pentru țările din Balcanii de Vest și Turcia care ar urma să fie implementate începând cu luna septembrie.