MENIU

UE a aprobat amânarea Brexit-ului până pe 31 ianuarie. Incertitudine totală în Regatul Unit

Oficialii Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru amânarea Brexit-ului până pe 31 ianuarie 2020, potrivit președintelui Consiliului European Donald Tusk.

UE a răspuns solicitării adresate cu jumătate de gură de premierul Boris Johnson și a oferit Regatului Unit o nouă amânare pentru Brexit, până pe 31 ianuarie 2020.

Draftul de acord al celor 27 de state UE pentru prelungirea termenului mai prevede, potrivit BBC, faptul că acordul pentru Brexit obținut în urma negocierilor cu Regatul Unit nu mai poate fi renegociat în viitor.  

Donald Tusk a precizat că UE va permite o așa-numită ”flextensie”, ceea ce înseamnă că Regatul Unit va putea să părăsească UE înainte de acest termen, dacă va ajunge la o înțelegere internă în acest sens.

Deocamdată, înțelegerea cu pricina este departe de a fi obținută.

Potrivit planului actual, Brexit-ul ar fi trebuit să aibă loc pe 31 octombrie, adică joi. Parlamentul britanic nu s-a pronunțat însă pe tema acordului pentru Brexit obținut de Johnson în urma negocierilor cu UE, dar nici nu a permis un Brexit fără acord, amânând astfel, inevitabil, divorțul.

În aceste condiții, ultima tentativă a lui Johnson de a mișca lucrurile este cea de a declanșa alegerile anticipate, care ar putea avea loc în luna decembrie.

Parlamentul se va pronunța pe tema acestei cereri a premierului, dar opoziția laburistă nu pare entuziasmată de această variantă, ținând cont de faptul că partidul premierului conduce detașat în sondajele de opinie.

 

Mai multe articole despre:
UE Marea Britanie Regatul Unit Boris Johnson Brexit