Ucrainenii, convinși de supremația aeriană împotriva rușilor. Noul obiectiv al Kievului pentru 2024
Ucraina a comunicat miercuri că obiectivul său pentru acest an este obţinerea supremaţiei aeriene în războiul cu Rusia.
La Forumul Economic de la Davos, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a afirmat că "în 2024 prioritatea este să alungăm Rusia de pe cer, fiindcă cine controlează cerul va stabili când şi cum se va încheia războiul".
„I-am învins (pe ruşi) în 2022 pe pământ, i-am învins în 2023 pe mare şi ne concentrăm să îi învingem în 2024 în aer", a mai susţinut el.
Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, dar nu a reuşit să cucerească Kievul, iar ulterior forţele ruse au fost respinse din nord, nord-est şi parţial din sud. Anul trecut, prin atacuri cu drone maritime şi cu rachete, ucrainenii au reuşit să spargă blocada impusă de ruşi unor porturi de la Marea Neagră şi să îşi reia o parte din exporturi, în special cele de cereale.
Kievul vrea vioane de luptă și rachete cu rază lungă
Kuleba a insistat că pentru supremaţia aeriană ţara sa are nevoie de avioane din Occident; anul acesta urmează să primească aparate F-16, reaminteşte AFP. De asemenea, Ucraina cere rachete cu rază lungă de acţiune, iar până acum Statele Unite şi aliaţii europeni au furnizat un număr mic de astfel de arme, pentru a nu provoca Rusia. Ministrul a adăugat, într-un grup de dezbateri de la evenimentul din Elveţia, că Ucraina şi-a mărit "semnificativ" producţia de drone.
În prezent, ruşii atacă aproape în fiecare noapte teritoriul ucrainean cu drone şi rachete lansate de pe teren, de pe mare sau din aer. Sistemele defensive primite din Occident le permit ucrainenilor să doboare majoritatea acestor arme, însă Kievul a avertizat că va rămâne fără muniţii dacă nu primeşte mai multe din America şi Europa.
„Luptăm cu un inamic foarte puternic, un inamic foarte mare, un inamic care nu doarme niciodată. Pentru asta este nevoie de timp", a recunoscut Kuleba.
AFP apreciază că europenii şi americanii tergiversează în continuare înarmarea Ucrainei, în contextul propriilor disensiuni politice interne.