UCRAINA, un butoi cu pulbere. "Rusia vrea să ŞTEARGĂ Ucraina de pe hartă!"
Rusia vrea să şteargă Ucraina de pe hartă. Vladimir Putin încearcă, astfel, să se impună definitiv în Europa! Acestea sunt, în esenţă, reacţiile analiştilor politici care urmăresc cu mare atenţie posibilul război de la graniţele noastre. Europa are motive să fie îngrijorată. Dincolo de scandalul diplomatic, se prefigurează o nouă criză a gazelor.
Ucrainienii de pe Euromaidan sunt speriaţi de o posibilă intervenţie militară a Rusiei. Aflat la Kiev, Vladimir Iermolenko, doctor în ştiinţe politice, susţine că ruşii vor să invadeze Ucraina.
"Noi considerăm intervenţia domnului Putin o agresiune la adresa noastră, o invadare a Ucrainei, o încălcare a memorandumului din 1994. Şi aici ne mobilizăm. Nimeni nu este gata pentru un război. Oamenii sunt speriaţi. Războiul este ceva îngrozitor. Dacă ruşii vor intra cu armata până la Kiev, va fi un război partizan", spune Vladimir Iermolenko, doctor în Ştiinţe Politice.
Fostul ministru de Externe Mihai Răzvan Ungureanu consideră că instituţiile internaţionale nu au acţionat prompt în criza din Ucraina.
"În opinia Moscovei, stabilitatea Ucrainei nu poate fi rezolvată decât prin ştergerea de pe hartă. Al doilea lucru care se întâmplă ţine de replicile slabe ale organismelor internaţionale cu rol în asigurarea stabilităţii regionale", spune Mihai Răzvan Ungureanu.
Analistul politic Cozmin Gușă spune că România are motive să fie îngrijorată.
"Este evident că suntem într-o molimă a războiului, iar mandatul cerut de Putin din partea Parlamentului rus ne arată că situaţia este mult mai gravă decât a fost în Georgia, şi Putin doreşte să se înarmeze cu fel de fel de însemne ale legitimităţii, ceea ce ne facem să fim îngrijoraţi", a spus Cozmin Guşă.
Europarlamentarul Norica Nicolai şi analistul de politică externă Dan Dungaciu sunt de părere că Putin doreşte să se impună în Europa.
"Prin acest gest, Rusia încearcă să revină definitiv în Europa. Putin şi-a asigurat un larg suport popular. Rusia revine ca un jucător de forţă în politica internaţională. Nu mai este ţara care intrase într-o degringoladă ca în perioada lui Elţin", a spus Nicolai.
"Nu este vorba despre război, ca atare niciodată nu se numeşte aşa. Ci vor asigura protecţia cetăţenilor ruşi care solicită ajutor. Acele trupe care vor fi trimise vor fi botezate trupe de pacificare care rămân acolo atât cât vor ele, pentru nimeni nu a reuşit să le scoată din zona pe care ruşii o numesc 'străinătate apropiată'", a spus Dan Dungaciu.