Ucraina se aruncă în necunoscut, cu un actor la vârful puterii. Cine e și ce vrea Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski, un actor de comedie care tocmai a câștigat alegerile prezidențiale, este pariul riscant al ucrainenilor sătui de stagnare, de oligarhi, de corupție și conflict. Sarcina sa este foarte dificilă, cu atât mai mult cu cât are în spate așteptările a peste 70% dintre alegători.
Volodimir Zelenski, actorul de comedie care se luptă cu oligarhii imaginari, a câștigat alegerile prezidențiale din Ucraina cu 73.18%, potrivit rezultatelor parțiale oficiale, după numărarea a 90% din voturi.
Zelenski, un novice în politică, a câștigat în aproape toate regiunile, de la est la vest, în ciuda vederilor sale considerate rusofile.
”Nu sunt încă președinte. Dar ca cetățean al Ucrainei, pot să spun tuturor țărilor din fosta URSS: Uitați-vă la noi. Orice este posibil!”, a spus Zelenski.
Președintele în exercițiu Petro Poroșenko, el însuși un oligarh, nu a avut altă soluție decât să-și admită rapid înfrângerea și să promită că deși părăsește funcția, va rămâne în politică, pentru a conduce opoziția.
Poroșenko este criticat pentru că nu a reușit să reducă influența oligarhilor în Ucraina și să lupte eficient împotriva corupției în țara care se confruntă cu stagnare și probleme economice.
Președintele a reușit totuși să țină în frâu mișcarea separatistă pornită din estul țării cu sprijinul Rusiei, să evite un colaps economic și să facă pași în apropierea Ucrainei de UE, inclusiv prin eliminarea vizelor pentru cetățenii ucraineni.
Un comic vestit și oligarhul din spatele său
Volodimir Zelenski a fost deja ”preşedinte”, în seria de televiziune ”Slujitorul poporului”, unde joacă rolul unui profesor de istorie ajuns subit în fruntea statului, notează Agerpres.
El nu are însă nicio experiență politică, ceea ce, paradoxal, s-a dovedit a fi singurul și cel mai puternic atu.
Partizanii săi văd în el un balon de oxigen pentru politica ucraineană, în timp de detractorii săi i-au denunțat un program confuz şi o lipsă de experienţă periculoase pentru o ţară aflată în război.
Actorul de comedie Volodimir Zelenski este noul preşedinte al Ucrainei - exit-poll
După o întâlnire cu Zelenski, ambasadorii europeni și-au exprimat mirarea în fața jurnaliștilor, cu referire la lipsa de consistență a actorului. ”E o glumă?” a întrebat un diplomat european.
De altfel, Zelenski a evitat mitingurile electorale, limitându-şi contactele cu alegătorii la spectacole umoristice ale trupei sale. El s-a exprimat în înregistrări video difuzate mai degrabă pe reţelele sociale decât la televiziune sau în presă.
Pe final de campanie, între cele două tururi, el și-a numit în cele din urmă o echipă de consilieri, catalogați drept reformiști, și a participat la o dezbatere împotriva lui Poroșenko, care a semănat însă mai degrabă cu un meci, mai ales că s-a desfășurat pe un stadion.
Superficialitatea nu e singura problemă a lui Zelenski. El a fost acuzat că este o marionetă a oligarhului Igor Kolomoiski, care trăiește în exil în Israel, fiind suspectat că a devalizat cinci miliarde de dolari din fosta sa bancă, PrivatBank, acum naționalizată.
Atât actorul cât și oligarhul au spus că nu au altă legătură, cu excepția postului tv pe care Kolomoiski îl deține și care difuzează serialul în care joacă președintele ales.
Dar, scrie Politico.eu, cei doi au același avocat. Ba chiar și aceleași gărzi de corp. În plus, o anchetă jurnalistică a arătat că Zelenski a zburat de cel puțin zece ori în ultimii doi ani la Geneva și în Israel, unde locuiește Kolomoiski.
Misterul mandatului lui Volodimir Zelenski
Deocamdată, comentatorii nu pot decât să ghicească cum va decurge mandatul noului președinte. ”E greu de vorbit cu siguranță despre orice. A spus că va continua reformele cu FMI și UE, dar cum le va implementa este necunoscut”, explică Aliona Getmanciuk, de la think-tankul New Europe Center, citată de Politico.eu.
Analiștii așteaptă ca Zelenski să mențină orientarea pro-Occidentală a Ucrainei, în ciuda vederilor sale considerate rusofile.
”Niciun politician ucrainean nu poate fi pro-rus și să rămână în funcție”, crede analistul Timothy Ash, citat de Politico.eu.
Poroșenko a avertizat că un președinte slab ar putea deveni marioneta Rusiei, dar atacul a fost respins de Moscova, și de Zelenski.
Președintele ales a declarat că va ”restarta” negocierile de pace cu separatiștii. ”Vom continua cu tratativele de la Minsk - le vor restarta”, a spus el.
Acordurile de la Minsk de la începutul lui 2015, semnate sub egida Parisului, Berlinului şi Moscovei, au permis reducerea în intensitate a luptelor, fără a pune capăt conflictului şi fără a aduce o soluţie politică.
”Cred că vom avea niște schimbări personale. În orice caz, vom continua în direcția negocierilor de la Minsk pentru a ne îndrepta către o încetare a focului”, a promis Zelenski.
Cu referire la presupusul său prieten, oligarhul Kolomoiski, lucrurile sunt iarăși complicate.
Întrebat în campanie dacă oligarhul ar trebui să răspundă în fața legii, Zelenski a răspuns afirmativ. Orice măsură care l-ar favoriza pe Kolomoiski va fi îndeaproape urmărită de adversarii politic și de electorat și probabil sancționată imediat.
Cel mai dificil va fi pentru noul președinte să facă ce a promis. Reducerea puterii oligarhilor asupra economiei și politicii ucrainene pare o sarcină la limita imposibilului.
Zelenski, care va prelua puterea în luna iunie, mai are o problemă. El va trebui să lucreze cu aliații lui Poroșenko din guvern și parlament, cel puțin până la alegerile parlamentare din octombrie, când va încerca probabil să își creeze o majoritate.