Ucraina nu are unde să depoziteze noile recolte de cereale și cere ajutorul României
Din cauza ocupării temporare a anumitor zone și a posibilităților limitate de export, Ucraina se poate confrunta cu o lipsă de facilități de depozitare pentru depozitarea cerealelor. Motiv pentru care cere României mai multe spații în Portul Constanța și creșterea traficului în portul dunărean Sulina.
Potrivit ministrului adjunct al agriculturii din Ucraina, Markiyan Dmytrasevych, înainte de începerea agresiunii ruse din 24 februarie, Ucraina avea astfel de depozite în valoare de 75 de milioane de tone. Dar după începerea războiului, din cauza distrugerii și ocupării temporare a teritoriului, această capacitate a fost redusă la 60 de milioane.
Având în vedere perspectiva unei noi recolte, Ucraina va avea un deficit de depozitare de 10-15 milioane de tone de cereale. Ucraina intenționează să compenseze acest neajuns prin construirea de depozite modulare temporare și utilizarea containerelor din plastic, dar solicită partenerilor europeni să-și pună la dispoziție spațiile de depozitare, în special pe rutele majore de transport, pentru depozitarea temporară a produselor ucrainene.
„Singura soluție pentru a relua exporturile de alimente ucrainene și pentru a evita adâncirea crizei alimentare globale este să învingem trupele ruse, ca deblocăm complet porturile ucrainene, pentru a asigura transportul regulat. Nicio altă măsură temporară și coridoare umanitare nu va rezolva această problemă, întrucât în condiții de război costul proviziilor și asigurărilor va fi prea mare, în timp ce situația din Marea Neagră va rămâne extrem de periculoasă”, a spus reprezentantul Guvernului Ucrainei.
El a reamintit că din cauza blocadei ruse a porturilor ucrainene, peste 20 de milioane de tone de cereale ucrainene nu au intrat pe piaţa mondială. Blocada porturilor a redus dramatic oportunitățile de export ale Ucrainei. În martie, exporturile se ridicau la 200.000 de tone, în aprilie - 1 milion de tone, în mai - 1,8 milioane de tone de cereale, în timp ce înainte de război astfel de exporturi se ridicau la 5-6 milioane de tone de cereale pe lună.
Potrivit lui Markiyan Dmytrasevych, cu toate măsurile temporare, nivelul actual al exporturilor de cereale ucrainene către piețele externe poate ajunge la maximum 2,2-2,4 milioane de tone de cereale.
Ucrainenii cer ajutorul explicit României
Oficialul ucrainean a făcut apel la parlamentarii europeni pentru ajutor în implementarea unor măsuri concrete care să faciliteze aprovizionarea cu cereale ucrainene pe căi alternative. În special, se referă la alocarea de capacități speciale de transport pentru cereale și terminale ucrainene în portul românesc Constanța, îmbunătățirea infrastructurii căilor navigabile interioare, în special pe fluviul Dunărea, pentru a valorifica pe deplin porturile ucrainene Reni și Izmail.
În același timp, Dmytrasevych a sugerat folosirea porturilor românești în sens invers, de exemplu, pentru a furniza combustibil Ucrainei.
El a cerut accelerarea procedurilor vamale și de frontieră la frontierele UE. În special, este urgentă creșterea capacității portului românesc Sulina până la capacitatea de până la șase șlepuri cu cereale la un moment dat - în prezent, o astfel de capacitate la graniță nu depășește două șlepuri odată. Anumite îmbunătățiri ale activităților portului pot fi realizate și prin schimbări organizatorice în activitatea acestuia și în organizarea traficului navelor comerciale.
Același lucru, potrivit oficialului ucrainean, este valabil și pentru activitatea laboratoarelor fitosanitare și veterinare atât în Ucraina, cât și la trecerea granițelor europene, ceea ce ar trebui să reducă timpul de înregistrare a transportului de mărfuri a alimentelor ucrainene.
Având în vedere că cel mai eficient mod de a evita foametea globală este oprirea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, ministrul adjunct al Politicii Agrare și Alimentației a cerut partenerilor europeni să continue furnizarea de arme Ucrainei pentru autoapărare, să continue sancțiunile și să impună noi măsuri restrictive împotriva Rusiei și Belarus.
Ca urmare a agresiunii ruse, care a început pe 24 februarie, peste 20 de milioane de tone de cereale au fost blocate în porturile ucrainene, din care aproximativ jumătate au fost destinate nevoilor Programului Alimentar Mondial al ONU. Astfel de acțiuni ale Rusiei, care continuă blocada navală, fură cereale ucrainene din teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei și bombardează depozitele de cereale ucrainene, amenință lumea cu foamete globală.