Ucraina, la un pas de război cu Rusia în Marea Neagră
Preşedintele ucrainean avertizează Kremlinul că nu va permite Rusiei să militarizeze Marea Neagră.
Ucraina nu va permite Rusiei să militarizeze Marea Neagră, a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko într-un interviu acordat luni postului de televiziune turc CNN Turk, informează serviciul de presă al preşedinţiei de la Kiev, citat de publicaţia Ukrainska Pravda.
Rusia, potrivit preşedintelui ucrainean, trebuie să explice de ce a instalat în Kerci şi Feodosia (peninsula Crimeea) sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi sisteme antinavă.
'Este absolut inacceptabil. Noi nu vom permite ca Marea Neagră să fie militarizată. Trebuie să fim gata să răspundem în această situaţie', a afirmat Petro Poroşenko în acelaşi interviu.
El a subliniat de asemenea că problema securităţii în Marea Neagră este extrem de importantă pentru toate statele din regiunea Mării Negre - Ucraina, Turcia, Bulgaria, România şi Georgia. 'Şi numai Rusia încearcă să destabilizeze situaţia', a remarcat preşedintele Petro Poroşenko.
În acelaşi timp, Poroşenko a afirmat că Ucraina nu va recunoaşte niciodată 'ocupaţia' Mării Azov şi a strâmtorii Kerci de către Rusia.
'Îmi repugnă ideea ca Rusia să decidă cum ar trebui Ucraina suverană şi independentă să folosească Marea Azov. Nu vom permite acest lucru', a spus Poroşenko, evocând în acest context incidentul naval din noiembrie, când vase de patrulare ruseşti au deschis focul şi au sechestrat trei nave ucrainene şi echipajele lor în apele neutre ale Mării Negre.
Ucraina, a spus el, deţine dovezi că atacul rusesc asupra navelor ucrainene a avut loc în apele neutre ale Mării Negre şi nu aşa cum susţine Rusia că incidentul s-ar fi produs în apele sale teritoriale. 'Avem înregistrări video, interceptări audio, imagini din satelit - avem toate dovezile. Totul s-a produs în apele neutre ale Mării Negre, nu departe de Turcia', a insistat liderul de la Kiev.
Rusia susţine că navele ucrainene au intrat ilegal în apele sale teritoriale în apropiere de strâmtoarea Kerci, care asigură trecerea din Marea Neagră în Marea Azov. Kievul susţine, în schimb, că a fost un act de agresiune comis de partea rusă în ape neutre. Mai mult, Kremlinul l-a acuzat personal pe Poroşenko de provocarea acestui incident cu scopul de a acumula capital electoral în perspectiva alegerilor prezidenţiale din martie.
Moscova a desfăşurat din 2014, de când a anexat Crimeea, patru batalioane de sisteme antiaeriene S-400 Triumf în peninsulă, la Djankoi (nord), Evpatoria (vest), Feodosia (sud) şi Sevastopol, monitorizând astfel întregi zone din regiunea Mării Negre, potrivit experţilor.