MENIU

Ucraina, în pragul unui dezastru umanitar. Iarna aduce un ger polar, 30% din populație e vulnerabilă

Apropierea iernii și mai ales o prognoză meteo descurajantă aduc Ucraina în pragul unei catastrofe umanitare. Ca urmare a distrugerii infrastructurii electrice și de încălzire, aproximativ o treime din populație este direct expusă riscurilor, mai ales că se așteaptă temperaturi de până la minus 20 de grade Celsius. În orașul martir Mariupol, oamenii disperați scriu mesaje de ajutor pe ziduri, de teamă că vor muri de frig și de foame.

Ucraina este tot mai aproape de catastrofă umanitară, deoarece spitalele rămân fără provizii medicale, iar electricitatea și curentul sunt întrerupte în multe zone.

 

IRC ajută comunitățile să se pregătească pentru vreme de iarnă mai severă, iar temperaturile din zonele puternic afectate din Ucraina sunt de așteptat să scadă până la -20°C.

 

Potrivit organizației umanitare, estimările timpurii indică faptul că aproape 30% din populație este probabil să aibă nevoie de asistență umanitară care să salveze vieți, cu puțin timp pentru reconstrucție înainte de intrarea iernii, potrivit IRC .

 

MARIUPOL RĂMÂNE UN LOC DE INFERN. CEI CARE AU SCĂPAT DE GLOANȚE RISCĂ O MOARTE ARGONIZANTĂ, FĂRĂ CĂLDURĂ ȘI RESURSE

 

O astfel de situație disperată este în Mariupol, primul oraș martir al războiului. Cei aproape 100.000 de oameni care au rămas în orașul capturat de ruși cer ajutor prin mesaje scrise pe zidurile ruinelor clădirilor bombardate și pe trotuare.

 

Șeful Administrației militare Donețk spune că „în Mariupol, la iarnă, oamenii nu vor avea căldură, curent sau apă”, potrivit consilierului ucrainean Anton Gerashchenko, fost ministru adjunct de Interne.