MENIU

Turcia, în plin asalt militar masiv împotriva aliaților SUA. Noul front al războiului zguduie lumea

Tancurile Turciei au pătruns în Siria

Militari turci au intrat duminică în regiunea Afrin, în nordul Siriei, în a doua zi a unei vaste ofensive împotriva unei miliţii kurde considerată drept "teroristă" de către Ankara, a declarat premierul turc Binali Yildirim, potrivit AFP. Kurzii sunt aliații SUA împotriva Statului Islamic. Franța a cerut Turciei sistarea asaltului și a cerut organizarea unei sesiuni de urgenț a Consiliului de Securitate al ONU.

Premierul turc a declarat că militarii au intrat în jurul orei locale 11:45 (08:05 GMT) în regiunea Afrin, controlată de Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), dinspre localitatea de frontieră Gülbaba.

Mai devreme, armata turcă a raportat 153 de ţinte ale militanţilor kurzi lovite în operaţiunea sa în regiunea Afrin, în nordul Siriei, în cadrul operaţiunii aeriene şi terestre "Ramura de măslin" începută sâmbătă, a relatat Reuters, citând un comunicat al forţelor armatei turce.

Au fost vizate refugii, ascunzătoare şi arsenale folosite de militanţii kurzi, a indicat armata turcă în comunicatul său, adăugând că tiruri de artilerie au continuat de la sol.

Anterior, Reuters a relatat că artileria turcă continuă să tragă asupra poziţiilor miliţiilor kurde, sprijinite de SUA în nordul Siriei, după ce mass-media de la Ankara a informat că patru rachete lansate dinspre Siria au lovit un oraş turistic de graniţă. Patru rachete lansate dinspre teritoriul sirian s-au abătut duminică asupra oraşului turc Kilis: trei au avariat două imobile, iar a patra a căzut pe un teren viran, a relatat agenţia de presă Anadolu.

În cursul nopţii, convoaie militare ale armatei turce au intrat în regiunea Afrin, unul dintre care transportând mai multe tancuri. O sursă militară declarase în acest context pentru presa turcă că tancuri au intrat în Afrin şi sprijină ofensiva Armatei libere siriene (FSA).

Ankara i-a informat sâmbătă pe ambasadorii Franței, Marii Britanii și Chinei cu privire la declașarea operațiunii. Reprezentanții SUA, ai Rusiei și ai Iranului fusesră anunțați în prealabil.

Duminică, Parisul a devenit cel mai vocal critic al operațiunii.

În vreme ce ministrul Apărării a cerut oprirea interveției militare, ministrul de Externe Jean-Yves Le Drian a anunțat că Franța cere organizarea unei reuniuni de urgență a Cnsiliului de Securitate al ONU.

Regiunea Afrin din provincia siriană Alep, de la graniţa cu Turcia, este controlată parţial de rebelii sirieni pro-turci, iar miliţiile kurde YPG, aliate cu SUA împotriva Statului Islamic, deţin o enclavă. Turcia consideră că YPG este o organizaţie teroristă, apropiată de PKK - Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

YPG neagă orice legătură politică sau miitară directă cu PKK.

SUA resping la rândul cataogarea YPG drept organizație teroristă.

YPG este parte a unei alianțe cu mai multe miliții arabe din Siia (SDF - Forțele Democratice Siriene) care, sub acoperirea raidurilor aeriene ale SUA, a capturat teritorii vaste controlate de ISIS.

surse: BBC, Agerpres

Mai multe articole despre:
SUA Siria Turcia kurzi Afrin