Turcia, în plin asalt militar masiv împotriva aliaților SUA. Noul front al războiului zguduie lumea
Militari turci au intrat duminică în regiunea Afrin, în nordul Siriei, în a doua zi a unei vaste ofensive împotriva unei miliţii kurde considerată drept "teroristă" de către Ankara, a declarat premierul turc Binali Yildirim, potrivit AFP. Kurzii sunt aliații SUA împotriva Statului Islamic. Franța a cerut Turciei sistarea asaltului și a cerut organizarea unei sesiuni de urgenț a Consiliului de Securitate al ONU.
Premierul turc a declarat că militarii au intrat în jurul orei locale 11:45 (08:05 GMT) în regiunea Afrin, controlată de Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), dinspre localitatea de frontieră Gülbaba.
Mai devreme, armata turcă a raportat 153 de ţinte ale militanţilor kurzi lovite în operaţiunea sa în regiunea Afrin, în nordul Siriei, în cadrul operaţiunii aeriene şi terestre "Ramura de măslin" începută sâmbătă, a relatat Reuters, citând un comunicat al forţelor armatei turce.
Au fost vizate refugii, ascunzătoare şi arsenale folosite de militanţii kurzi, a indicat armata turcă în comunicatul său, adăugând că tiruri de artilerie au continuat de la sol.
Anterior, Reuters a relatat că artileria turcă continuă să tragă asupra poziţiilor miliţiilor kurde, sprijinite de SUA în nordul Siriei, după ce mass-media de la Ankara a informat că patru rachete lansate dinspre Siria au lovit un oraş turistic de graniţă. Patru rachete lansate dinspre teritoriul sirian s-au abătut duminică asupra oraşului turc Kilis: trei au avariat două imobile, iar a patra a căzut pe un teren viran, a relatat agenţia de presă Anadolu.
În cursul nopţii, convoaie militare ale armatei turce au intrat în regiunea Afrin, unul dintre care transportând mai multe tancuri. O sursă militară declarase în acest context pentru presa turcă că tancuri au intrat în Afrin şi sprijină ofensiva Armatei libere siriene (FSA).
Ankara i-a informat sâmbătă pe ambasadorii Franței, Marii Britanii și Chinei cu privire la declașarea operațiunii. Reprezentanții SUA, ai Rusiei și ai Iranului fusesră anunțați în prealabil.
Duminică, Parisul a devenit cel mai vocal critic al operațiunii.
În vreme ce ministrul Apărării a cerut oprirea interveției militare, ministrul de Externe Jean-Yves Le Drian a anunțat că Franța cere organizarea unei reuniuni de urgență a Cnsiliului de Securitate al ONU.
Regiunea Afrin din provincia siriană Alep, de la graniţa cu Turcia, este controlată parţial de rebelii sirieni pro-turci, iar miliţiile kurde YPG, aliate cu SUA împotriva Statului Islamic, deţin o enclavă. Turcia consideră că YPG este o organizaţie teroristă, apropiată de PKK - Partidul Muncitorilor din Kurdistan.
YPG neagă orice legătură politică sau miitară directă cu PKK.
SUA resping la rândul cataogarea YPG drept organizație teroristă.
YPG este parte a unei alianțe cu mai multe miliții arabe din Siia (SDF - Forțele Democratice Siriene) care, sub acoperirea raidurilor aeriene ale SUA, a capturat teritorii vaste controlate de ISIS.
surse: BBC, Agerpres