Realitatea.net
MENIU

Turcia, Bulgaria și România ar putea extinde prezența NATO în Marea Neagră, pentru a descuraja Rusia

Turcia, Bulgaria și România ar putea extinde prezența maritimă a NATO în Marea Neagră, ca parte a unei strategii mai largi de descurajare a Rusiei, a indicat vineri Alexander Vershbow, secretar general adjunct al NATO, cu prilejul unei vizite la Sofia, transmite Reuters.

NATO vizează să contracareze întărirea prezențe militare a Rusiei în Crimeea, anexată de la Ucraina în 2014, și în Marea Neagră, regiune cu importanță strategică atât pentru Est, cât și pentru Occident, date fiind resursele energetice și apropierea de Orientul Mijlociu, scrie Agerpres.

"În prezent se poartă discuții foarte importante între aliații cu ieșire la Marea Neagră (...) în ce privește o mai mare integrare a forțelor și operațiunilor lor navale", a arătat oficialul NATO, nominalizând cele trei state membre din regiune.

Alianța Nord-Atlantică este preocupată de ceea ce consideră a fi strategia Rusiei de a încerca să blocheze manevrele aeriene, terestre și navale ale NATO prin poziționarea de baterii de rachete sol-aer și rachete anti-navă la Kaliningrad, în Marea Neagră și în Siria.

Nave ale NATO patrulează deja în Marea Neagră, însă, potrivit lui Vershbow, până la summitul din iulie al Alianței, aceasta ar putea avea "o prezență întărită" în zonă, în cadrul planurilor de desfășurare de trupe prin rotație în Polonia și țările baltice.

"Trebuie să avem în vedere o prezență militară mai persistentă a NATO în regiune, cu un accent special asupra capabilităților noastre maritime", a menționat Vershbow.

Îngrijorat că, după anexarea Crimeii și în contextul operațiunilor rebelilor pro-ruși în estul Ucrainei, Moscova ar putea exercita presiuni asupra Poloniei ori destabiliza statele baltice — eventual prin alimentarea de tulburări în rândul minorităților ruse—, Occidentul vrea să-și întărească apărarea pe flancul estic, fără însă a provoca Rusia prin staționarea de trupe permanente.

Deși NATO afirmă că respectă acordul din 1997 cu Moscova, ambasadorul rus pe lângă Alianță, Aleksandr Grușko, susține că planurile Alianței constituie o amenințare pentru țara sa, avertizând că nu va exista nicio îmbunătățire în relațiile cu Occidentul, aflate la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, până când NATO nu își va retrage forțele.

Potrivit agenției BTA, participanții la conferința internațională "Provocări actuale de securitate în regiunea Mării Negre", desfășurată vineri la Sofia în prezența secretarului general adjunct al Alianței, au subliniat că NATO ar trebui să-și întărească prezența în Marea Neagră.

"NATO este o alianță defensivă; noi nu căutăm confruntarea cu Rusia, nici nu căutăm un nou Război Rece. Însă nu putem permite Rusiei să respingă principiile pe care s-a fondat sistemul de securitate european. Răspunsul nostru are două elemente: să ne întărim apărarea și să căutăm să ne angajăm într-un dialog cu Rusia", a semnalat Vershbow.

Potrivit ambasadorului american la Sofia, Eric Rubin, Bulgaria și România, ca state cu ieșire la Marea Neagră, sunt aliații care se confruntă cu un set unic de provocări atât din sud, cât și din est, al căror răspuns ar trebui să fie o componentă-cheie a oricărei viziuni despre viitorul Alianței.

Mai multe articole despre:
Rusia România Turcia