MENIU

Trump răspunde declaraţiilor lui Obama. Îi provoacă pe hackerii ruşi să îl ajute

Donald Trump a lansat miercuri o provocare hackerilor ruşi pentru a găsi şi publica câteva mii de e-mailuri ale fostului secretar de stat, care nu au fost predate autorităţilor americane după descoperirea serverului prival de e-mail. Declaraţia miliardarului vine ca răspuns la acuzaţiile lansate de mai mulţi democraţi, printre care se numără preşedintele Barack Obama, potrivit cărora executivul rus încearcă să influenţeze alegerile prezidenţiale prin spargerea conturilor de e-mail a unor lideri democraţi, transmite Reuters.

”Rusia! Dacă mă asculţi, sper că poţi să recuperezi cele 30.000 de e-mailuri dispărute”, a susţinut miliardarul american.

De asemenea, republicanul a susţinut că sunt aberante acuzaţiile unor politicieni democraţi, potrivit cărora hackerii ruşi guvernamentali au spart conturile de e-mail a unor lideri ai Partidului Democrat şi au publicat o serie de conservaţii controversate legate de preferinţa clară a elitei formaţiunii pentru Hillary Clinton, doar pentru a-l favoriza pe contracandidatul fostului secretar de stat, scrie news.ro.

Hillary Clinton, care a devenit prima femeie nominalizată la preşedenţia Statelor Unite de unul dintre cele două partide majore americane, a folosit în perioada 2009-2013 un server privat de e-mail, lipsit de măsurile de securitate ale unui sever guvernamental.

În timpul mandatului de secretar de stat, Clinton a primit mai multe informaţii confidenţiale pe adresa de e-mail privată şi nesecurizatră, care ar fi putut să ajungă uşor în mâinile unui regim străin.

Serverul privat de e-mail al fostului secretar de stat a devenit subiectul unei anchete FBI, însă agenţii serviciului de securitate au concluzionat că Hillary Clinton nu ar trebui să fie pusă sub acuzare pentru scăparea ei.

Anterior, preşedintele Barack Obama a precizat că nu exclude posibilitatea ca Rusia să încerce să influenţeze alegerile prezidenţiale americane în favoarea candidatului republican Donald Trump.

"Totul este posibil", răspunde preşedinte american în acest interviu, când este întrebat în legătură cu problema unei responsabilităţi a Rusiei în vasta scurgere de e-mailuri ale unor oficiali de rang înalt ai Partidului Democrat.

Aceste e-mailuri, publicate vineri de site-ul WikiLeaks, au scos la iveală neîncrederea şi dispreţul unor membri ai conducerii partidului faţă de Bernie Sanders, fostul rival în alegerile primare al lui Hillary Clinton, care a fost desemnată marţi seara să candideze în alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie.

Obama precizează că FBI continuă investigaţiile cu privire la scurgerea e-mailurilor, în contextul în care Rusia a negat orice implicare.

Această scurgere a provocat haos în tabăra democrată, luni, în deschiderea Convenţiei Democrate, la Philadelphia. Experţi în domeniul securităţii informatice apreciază că obiectivul este favorizarea candidatului republican Donald Trump.

New York Times a scris miercuri că agenţiile americane de informaţii sunt deja "puternic convinse" că guvernul rus se află în spatele scurgerilor de e-mailuri.

Însă serviciile americane de informaţii nu ştiu dacă acest caz ţine de un spionaj "de rutină" sau dacă face parte dintr-o operaţiune vizând să influenţeze alegerile prezidenţiale.

De asemenea, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a negat orice acuzaţie cu privire la implicarea statului rus în spargerea conturilor de e-mail a Partidului Democrat din SUA.