MENIU

Trump câștigător. Dictatori ai lumii, bucurați-vă!

Kim Jong-un

Revista Foreign Policy încearcă să explice de ce liderii autoritari ai lumii s-au înghesuit să-l sprijine pe Donald Trump.

Prim-ministrul cambodgian Hun Sen, care domină politica țării sale de peste trei decenii, și-a anunțat sprijinul pentru Trump, scrie Foreign Policy, citată de RFI România. Iar susținerea merge dincolo de afinitățile superficiale de caracter sau stil. Într-adevăr, o administrație condusă de Trump ar slăbi poziția Washingtonului cu privire la situația drepturilor omului și a democrației în Cambodgia.

Liderul cambodgian nu este singurul autocrat care s-ar vedea avantajat de o președinție Trump. În ultimele luni, Rusia lui Vladimir Putin, Coreea de Nord a lui Kim Jong Un și Zimbabwe condus de Robert Mugabe, și-au exprimat sprijinul pentru candidatul republican. Aici îl putem adăuga și pe Ashin Wirathu, un călugăr naționalist din Myanmar, care a ațâțat flăcările urii împotriva minorității musulmane din țară.

Și pentru acești lideri, susținerea față de Trump a mers dincolo de problemele de stil, pentru a atinge ceva mai deranjant: posibilitatea de remodelare dramatică a puterii Statelor Unite.

Pentru prima dată în memoria vie, un candidat la președinție oferă o pauză de la ceea ce a fost mult timp un ferm consens bipartizan în politica externă: că Statele Unite ar trebui să facă tot ce se poate pentru a face lumea mai sigură prin democrație.

Amenințând să arunce în aer alianțe sau să le scoată la licitație, Donald Trump prevestește o perioadă tulbure și imprevizibilă. Poate că Hun Sen avea dreptate. În cazul acesta, dictatori ai lumii, bucurați-vă!

Mai multe articole despre:
dictatori Donald Trump