Miracolul Justin Trudeau. Premierul liberal câștigă la limită alegerile din Canada: Încă patru ani!
Partidul Liberal al premierului canadian Justin Trudeau a câștigat alegerile federale de luni şi va forma viitorul guvern, dar și-a pierdut majoritatea deținută și va avea un guvern minoritar, arată estimările difuzate de mai multe canale de televiziune, potrivit BBC. Este și o palmă, dar și un rezultat destul de bun pentru Trudeau, care mai primește un mandat în ciuda scăderii dramatice de popularitate, pe fondul scandalurilor care i-au afectat a doua jumătate a mandatului.
Premierul Justin Trudeau va rămâne la putere în Canada, dar va avea un guvern minoritar, care se va baza pe sprijinul altor partide în Parlament, după o victorie la limită în alegerile de luni.
Potrivit estimărilor, liberalii vor avea 156 de mandate, cu 14 mai puține decât numărul necesar pentru o majoritate.
Principalul partid de opoziție, cel Conservator, ar urma să ocupe 122 de fotolii parlamentare, în creștere de la cele 95 câștigate la alegerile precedente.
Bloc Québécois, partidul care susține suveranitatea Quebec-ului, a venit pe trei, cu 32 de mandate.
Gruparea care va juca un rol important în parlament, susținând sau nu proiectele guvernului, este însă Noul Partid Democrat (NDP), de stânga.
Rezultatele alegerilor pot fi văzute ca o lovitură pentru Trudeau și pentru mandatul său cu rezultate amestecate, terminat cu o serie de scandaluri, inclusiv unul răsunător de corupție.
Cea mai mare deziluzie o trăiește însă liderul conservator Andrew Scheer. Partidul său pare să fi câștigat votul popular, dar numărul final de mandate deținute în Parlament va fi dezamăgitor, cel puțin comparat cu așteptările inițiale.
Trudeau, un star în scădere de popularitate
Când a apărut pe scena politică internațională acum patru ani, Justin Trudeau s-a remarcat imediat ca un lider progresist, dornic și capabil să aducă o schimbare. O parte dintre susținătorii săi însă au fost dezamăgiți.
Premierul a renunțat rapid la reforma electorală promisă.
În ciuda unor măsuri luate în domeniul mediului și al combaterii efectelor încălzirii globale, Trudeau a fost aspru criticat pentru decizia guvernului său de a extinde un important oleoduct.
Totuși, potrivit unor estimări independente, guvernul Trudeau și-a ținut 92% dintre promisiuni, cea mai bună performanță a unui guvern canadian în 35 de ani.
Probabil cea mai grea lovitură pentru Trudeau a fost însă scandalul SNC-Lavalin.
Acum două luni, un organism independent a concluzionat că premierul şi anturajul său au făcut în mod nejustificat presiune asupra fostului ministru al justiţiei, Jody Wilson-Raybould, pentru ca aceasta să intervină în favoarea unei societăţi din Quebec, SNC-Lavalin, pentru a evita un proces pentru corupţie.
Trudeau a declarat că îşi "asumă erorile", dar a refuzat să-şi ceară scuze, apreciind că a acţionat "pentru a proteja locurile de muncă ale canadienilor".
SNC-Lavalin, care numără circa 9.000 de salariaţi în Canada, a fost acuzată în 2015 că a plătit 47 de milioane de dolari canadieni (31 milioane de euro) mită, între 2001 şi 2011, pentru a obţine contracte în Libia în timpul regimului lui Muammar al-Gaddafi. La sfârşitul lui mai, un judecător canadian a decis că există suficiente elemente incriminatorii pentru a cita compania să compară în faţa justiţiei.
Trudeau a mai primit o lovitură pe final de campanie electorală, când au ieșit la iveală mai multe poze cu el în tinerețe purtnd diverse costumații care presupuneau înnegrirea feței, o practică considerată rasistă.