MENIU

Tricourile cu chipul lui "El Chapo" s-au epuizat după spectaculoasa evadare a baronului drogurilor

La mai puțin de o săptămână după spectaculoasa evadare din închisoare a lui "El Chapo", vânzările de tricouri cu chipul baronului drogurilor Joaquin Guzman au explodat pe Internet, ceea ce a dus la epuizarea stocurilor.

Considerat cel mai puternic narcotraficant din lume, "El Chapo" a inspirat în Mexic mai mult cântece care îl glorifică, apărute chiar la câteva ore după fuga din închisoarea de maximă securitate din Altiplano, relatează AFP, citat de Agerpres.

El apare acum pe tricouri și șepci scoase la vânzare pe internet, fie pe un anunț de căutare propunând o recompensă pentru capturarea lui, fie scăpând dintr-o cușcă, cu o geantă cu bani în mână și aripi pe spate, fie cu o legendă "Boss" (patron), reluând logo-ul roșu și albastru utilizat de Barack Obama în campania prezidențială. Cu prețuri cuprinse între 5 și 32 de dolari, tricourile profită de ecoul mediatic de care beneficiază evadarea șefului cartelului din Sinaloa, printr-un tunel săpat sub cabina de duș, care dă într-un alt tunel lung de 1,5 kilometri.

Cumpărătorii de articole cu "El Chapo" sunt mexicani și americani, dar și din Orientul Mijlociu, arată Gabriella Zarazoga, din conducerea firmei de vânzări online Kartel Kollection, al cărei logo este o pușcă AK-47. În catalogul on line al acestui magazin figurează și alți traficanți de droguri celebri, imprimați pe tricouri și șepci, printre care Amado Carrillo Fuentes, șeful cartelului din Juarez, Rafael Caro Quintero din cartelul Sinaloa sau Ismael "El Mayo" Zambada, adjunctul lui Guzman.

Cultura narco, care glorifică violența și viața luxoasă a narcotraficanților, este un fenomen întâlnit în statele de frontieră din Mexc și Statele Unite. Una din marile figuri ale acestei culturi este "El Chapo", 58 de ani, care a reușit să creeze un imperiu criminal datorită traficului de cocaină spre Statele Unite, Europa și Asia. El apare pe lista celor mai bogați zece oameni din lume, publicată de revista Forbes. "El Chapo" a mai reușit să scape o dată dintr-o închisoare de maximă securitate, în 2001, ascuns într-un căruț cu lenjerie.

"În figura lui *El Chapo* se întruchipează oarecum banditul popular care face avere punându-și viața în joc, își bate joc de lege și de cei puternici, utilizând viclenia și ironia penru a-și atinge scopurile", scrie romancierul Hector Aguilar Camin. "Dar și sângele", adaugă el, amintind că Guzman a transformat zona de graniță Ciudad Juarez într-una dintre cele mai violente din lume.

"În mod curios, nici teama, nici indignarea împotriva lui *El Chapo* nu au fost cele mai răspândite reacții pe rețelele de socializare mexicane după evadarea sa", observă ziaristul Diego Enrique Osorno, autorul cărții "Cartelul Sinaloa". "Charisma lui criminală se pare că este în creștere. Mexicul are anti-eroul său, a cărui popularitate pune în umbră clasa conducătoare", încheie Osorno, citat de AFP.